Србија

ДРЖАВА ДЕЛИ ПАРЕ ЗА КУПОВИНУ АУТОМОБИЛА! Погледајте како можете добити и до 5.000€

ФОТО: Pixabay.com

Влада Србије донела је Уредбу о условима и начину спровођења субвенционисане куповине нових возила на електрични и хибридни погон, а право на то имају правна лица, предузетници и физичка лица, која захтев могу поднети до 31. октобра ове године, саопштило је данас Министарство заштите животне средине.

За набавку мопеда и лаког трицикла предвиђено је да се додели субвенција у износу од 250 евра, за мотоцикл, мотоцикл са бочним седиштем, тежак трицикл, лак и тежак четвороцикл субвенција износи 500 евра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

За куповину путничких и теретних возила субвенција ће износити од 2.500 до 5.000 евра. Министартво је навело да је за реализацију субвенционисане куповине возила у буџету за ову годину предвиђено је 294 милиона динара, што је дупло више него прошле године.

Ово је четврта година да Министарство четврту годину подстиче куповину електричних и хибридних аутомобила у оквиру спровођења мера за побољшање квалитета ваздуха и ради унапређења квалитета животне средине.

Године 2020. године је уз те субвенције купљено 112 возила, 2021. године 446, а 2022. године 625 возила, навело је Министарство.

Председник Еко ауто клуба, организатор чувеног Тесла релија, светски познатог надметања електричних аутомобила, Драган Шкрњић се слаже да је ово изузетно добра веста.

– Тешка су времена, треба наћи новца за било какву субвенцију, подстицај. Да нема субвенције и даље би продаја електричних возила била једноцифрена. Овако, шансе да се неко одлучи да купи возило које пријатељски настројено за околину су веће. У разговору са продавцима, дилерима ових возила, увозницима знам да је интересовање огромно и да су и они изненађени. А то је несумњиво добар показатељ – оцењује Драган Шкрњић.

 

 

Извор: Информер