Свет

ДРЖАВА РАЗМАТРА ЗАКОН! Ови грађани неће више моћи бити власници земљишта као ни фирми!

Скупштина Тексаса разматра предлог да грађанима Кине, Ирана, Северне Кореје и Русије буде забрањено да буду власници било које врсте фирми у тој америчкој савезној држави, као и власници одређеног земљишта, док противници кажу да је тај закон расистички.

Државна сенаторка Тексаса Лоис Колкхорст истиче да је безбедност главни разлог за увођење закона којим би се грађанима Ирана, Северне Кореје, Русије и Кине забранило да буду власници фирми и купују одређену врсту земљишта у тој држави, преноси Глас Америке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Желим да будем јасна – становници државе Тексас разумеју претњу којој смо изложени. То им је кристално јасно. И демократама, и републиканцима и независним политичарима. Никада нисам видела да се неко питање тако високо котира у истраживањима јавног мњења. И зато сам поносна што стављам на разматрање нешто што потиче од самих грађана”, рекла је Колкхорст.

Она је прошле недеље отворила јавни претрес о предложеном закону.

Члан државне скупштине Џин Ву, демократа, каже да није у духу Америке да се људи третирају различито због земље рођења. Према његовим речима, тај закон у суштини каже да је сваки имигрант, свака особа из тих земаља шпијун, издајник или могући агент тих земаља.

„И то је просто неправедно – посебно имајући у виду да су многи од људи који долазе из Кине, Ирана и Русије људи који беже од тих влада и не желе ништа да имају са њима”, рекао је Ву.

Комесар секретаријата за пољопривреду Тексаса Сид Милер каже да је вредно радио са члановима Скупштине на предлогу закона, након што је кинески милијардер, наводно повезан са кинеском војском, купио више од 52.000 хектара земље у јужном Тексасу, са плановима да изгради ветропарк у близини базе војног ваздухопловства.

Он сматра да ако појединац жели да купи земљу треба једноставно постане амерички држављанин.

„Када постанете држављанин, можете да купите сву земљу коју желите. Али ако сте члан Комунистичке партије или један од наших непријатеља? Не, не можете да купујете земљу”, каже Милер,

Џамал Абди, председник Националног савета Американаца иранског порекла каже да је проблем са законом у томе што је усмерен против појединаца који немају никакве везе са страним владама. Он такође верује да ће закон дати зелено светло расизму.

Ву истиче да је закон лош за бизнис и наводи да је Кина други највећи трговински партнер Тексаса и трећи највећи купац робе из Тексаса.

„А ако кажете студентима који су завршили факултет у Кини да ако дођу овде можда неће моћи да купе кућу или започну бизнис, зашто би долазили? Зашто не би отишли негде где су добродошли?“, поставља питање Ву.

Милер, са друге стране, истиче да поента закона и јесте у томе да људи из Кине буду спречени да долазе у Тексас и ту купују земљу, јер, како тврди, грађани Тексаса то не желе.

Ако оба дома скупштине Тексаса одобре предлог, гувернер Грег Абот је изразио спремност да га одмах потпише, наводи Глас Америке.

 

 

 

Извор: Курир