Свет

ДРЖАВА У ОЗБИЉНОМ ПРОБЛЕМУ! Председник издао ХИТНО наређење!

Севернокорејски вођа Ким Џонг Ун наредио је инфраструктурна побољшања и проширење површина пољопривредног земљишта с циљем повећања производње хране.

То су објавили државни медији у четвртак, у јеку упозорења о надолазећој прехрамбеној кризи, преноси Јутарњи лист.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ким је на пленарној седници централног одбора владајуће Радничке странке издао упутства за модернизацију система за наводњавање, производњу савремене пољопривредне механизације као и за повећање обрадивих површина претварањем блатњавих равница у плодно земљиште.

Како пише Ројтерс, Јужна Кореја је упозорила на погоршање кризе с храном у изолованој Северној Кореји, укључујући недавни пораст броја смрти од глади у неким регијама.

Економија Северне Кореје погођена је бројним поплавама и тајфунима, као и санкцијама због нуклеарног и ракетног програма као и оштрим падом трговине с Кином усред затварања граница и блокаде због пандемије коронавируса, при чему јужнокорејска агенција за рурални развој процењује да је производња усева у Северној Кореји прошле године пала за готово четири одсто на годишњем нивоу.

Недостатак одговарајуће пољопривредне инфраструктуре, машина и залиха, укључујући ђубриво и гориво, учинио је Северну Кореју рањивијом на природне катастрофе, кажу стручњаци.

„Извештај државних медија каже да су постављени нови циљеви и акцијски планови, али не видим ништа ново јер су сви елементи, укључујући наводњавање и мелиорацију, већ поменути раније“, рекао је за Ројтерс Лим Еулчул, професор севернокорејских студија на Универзитету Кјунгам у Јужној Кореји.

Седница централног одбора владајуће странке с циљем расправе о „хитној“ потреби реформе и модернизације пољопривредног сектора започео је у недељу, а како је објавила државна новинска агенција КЦНА, Ким је изнео планове и специфичне задатке за изградњу „богатих и високоцивилизованих социјалистичких руралних заједница с напредном технологијом“.

Такође, објавила је КЦНА, нагласио је потребу пооштравања дисциплине у спровођењу националног економског плана, упозоравајући на „праксе слабљења организацијске и извршне моћи кабинета“, и наредио свим страначким јединицама да „провере своју радну ефикасност“.

Централни одбор је такође расправљао о начинима за побољшање финансијског управљања у земљи, пише у извештају агенције, без навођења појединости.

 

Извор: Б92