Свет

ФРАНЦУСКА ЋЕ ЕКСПЛОДИРАТИ? Сенат усвојио Макронов контроверзни предлог

Горњи дом француског парламента усвојио је контроверзни план реформе пензионог система, који је предложио председник Француске Емануел Макрон. Предлог је у француском Сенату у суботу увече усвојен са 195 гласова, док је 112 сенатора било против, преноси Ројтерс.

Након што је предлог усвојен у Сенату, предвиђено је да се о њему изјасни највероватније у среду комитет који чине посланици доњег и горњег дома француског парламента, наводи Ројтерс. У случају да предлог усвоји комитет, предвиђено је да се потом највероватније у четвртак о њему поново изјасне горњи и доњи дом парламента – Сенат и Национална скупштина.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ројтерс, међутим, наводи да је исход гласања у Националној скупштини неизвестан, с обзиром да су Макроновој странци потребни гласови савезника како би предлог реформе пензионог система био усвојен. Макронов предлог реформе пензионог система изазвао је вишенедељне протесте широм Француске.

Демонстранти су и у суботу у целој Француској изашли на нове протесте против планиране реформе, али одзив је био мањи него што се очекивало. Према подацима Министарства унутрашњих послова Француске, на улице је данас изашло 368.000 људи, а власти су очекивале да ће на протестима учествовати око милион људи.

Највећи одзив демонстарната је забележен у уторак, када је према подацима француске Владе, протестовало 1.280.000 људи. Макрон инсистира на реформи којом би се одлазак у пензију подигао са 62 на 64 године, наводећи да је таква одлука од виталног значаја како би се избегао колапс државног пензионог система.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг