Србија

ГАСИ СЕ ОВА БАНКА У СРБИЈИ! Сви који сте њени корисници морате да знате следеће информације

АИК Банка, једна од водећих банака у земљи, потписала је купопродајни уговор о преузимању 100% власништва Еуробанк Директне а.д. Србија.

– Својим одговорним пословањем и успешно спроведеним аквизицијама у претходном периоду, АИК Банка се позиционирала као једна од водећих банака у Србији, али и као прва и једина домаћа банка која је своје пословање проширила и на тржишту ЕУ. Пратећи глобалне трендове у банкарству, АИК Банка остварује раст на одрживој основи, са снажном капиталном базом, континуирано улажући у иновативна, персонализована решења прилагођена потребама клијената – наводи се у саопштењу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како наводе, са тржишним учешћем од 8,2% у укупној активи банкарског сектора, кредитним портфолиом од преко 2,2 милијарде евра и депозитном базом од 2,8 милијарди евра, АИК Банка је препозната као поуздана, стабилна и одговорна финансијска институција, посвећена пружању банкарских услуга високог квалитета свим сегментима привреде и становништва. Кроз широку мрежу филијала у 37 градова, са 67 пословница и дигиталних зона, корпоративним центрима широм земље и са преко 1.100 запослених, АИК Банка пружа услуге за више од 740.000 задовољних клијената.

– Континуиран раст и ширење пословања је стратегија којој смо посвећени од самог оснивања, а аквизиција Еуробанк Директне представља још један изузетно важан корак у даљем развоју наше банкарске групе и отвара нове потенцијале у правцу јачања регионалне присутности. Настављамо даље још снажнији, са истим мотивом да својим клијентима, запосленима и заједници будемо стабилан ослонац и подршка – оценио је Александар Костић, потпредседник одбора директора АЕЦ банкарске групације, поводом потписивања купопродајног уговора.

Еуробанк Директна је започела своје пословање у Србији 2003. године као Еуробанк ЕФГ Србија. Након спајања са Директном банком, позиционирала се као 8 банка на тржишту по величини активе, са учешћем од 5,7%, кредитним портфолиом од 1,7 милијарди евра и депозитном базом од 1,5 милијарди евра. Присутна на целој територији Србије, са снажном мрежом експозитура, корпоративним центрима и онлајн платформом, Еуробанк Директна нуди својим клијентима широк спектар иновативних производа и услуга.

– АИК Банка је до сада била активан учесник у консолидацији банкарског сектора у земљи, али и у региону. Након годину дана, драго ми је да настављамо са остварењем наше стратегије раста и са задовољством могу да кажем да смо данас потписали уговор о преузимању 100% власништва Еуробанк Директне. Са овом планираном аквизицијом остварујемо даље ширење пословања и јачање своје позиције на домаћем банкарском тржишту, са циљем да континуирано пружамо иновативну понуду која ће у потпуности одговорити потребама наших клијената. Реализацијом ове трансакције, након испуњења регулаторних услова и добијања потребних сагласности, постали би друга по величини банкарска групација у земљи, са тржишним учешћем од преко 13%, снажним капиталом и стабилном базом задовољних клијената. Оснажени запосленима, мрежом пословница и он лине сервиса, као и ИТ инфраструктуром обе банке, верујемо да можемо бити покретач у стварању подстицајног и одрживог окружења за своје клијенте, запослене и целокупну заједницу. Радује нас могућност да, заједно са колегама из Еуробанк Директне, којима желимо добродошлицу у нашу банкарску групацију, наставимо са унапређењима и новим идејама, како бисмо додатно оснажили темеље за остваривање заједничких циљева на даље. Остајемо доследни својој визији да будемо банка првог избора својим клијентима, градећи дугорочна партнерства на темељима поверења и међусобног уважавања и поштовања – рекла је Јелена Галић, председница Извршног одбора АИК Банке.

– Захваљујући комплементарним пословним моделима обе банке, реализацијом ове трансакције АИК Банка даље јача своју тржишну позицију и постаје друга највећа банка на тржишту, са уделом од преко 13% у укупној активи, депозитном базом од преко 4 милијарде евра и јаком капиталном основом која прелази 820 милиона евра.

За реализацију ове трансакције, АИК Банка је ангажовала Ј.П. Морган, као финансијског саветника, ХФW као међународног правног саветника, и правног саветника Моравчевић Војновић и партнери у сарадњи са Сцхоенхерр.

Завршетак трансакције се очекује током 2023. године, након испуњења регулаторних услова и добијања потребних сагласности Народне банке Србије и других надлежних регулаторних тела.

Чадеж поздравио потписивање уговора
– У лично и име пословне заједнице коју окупља и заступа Привредна комора Србије, примите моје најискреније честитке поводом данашњег потписивања уговора између АИК Банке и Еуробанк Директне, важног не само за потписнике него и за банкарски сектор и привреду Србије у целини, написао је у ауторском тексту, Марко Чадеж председник ПКС- а поводом потисивања уговора између ове две банке.

– Ова аквизиција превазилази значај за МК групу, која додатно јача растући сегмент свог пословања и још једном се потврђује као регионални лидер на банкарском тржишту Југоисточне Европе, за АИК банку која се пење у врх српског банкарског сектора са више од 13 одсто тржишног учешћа и постаје највећа банка у домаћем власништву по порфолију пласмана реалном сектору и за Еуробанк Директну, која је стратешки, на најбољи начин вођења и развијала се у годинама за нама, завредила посебну пажњу инвеститора, оценио је он.

– Ова аквизиција од огромног значаја је и за српске компаније које добијају снажан ослонац и поузданог партнера за ширење бизниса и нове инвестиције, не само у земљу, већ и у иностранству, истакао је Чадеж.

 

Извор: Srbija Danas