Свет

ГОТОВО ЈЕ! Све је одлучено сада ће тек настати ХАОС , све ће се десити већ сутра!

Фото: јутјуб

Финска и Шведска заједно су поднеле захтев за улазак у НАТО у мају 2022. године.

Турска и председник Реџеп Тајип Ердоган донели су одлуку о приступању Финске НАТО-у, која ће званично бити објављена у петак током посете финског председника, објављено је у Хелсинкију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Турци су се надали да ћу ја бити тамо да чујем њихов одговор када буду објавили своју одлуку. Наравно прихватио сам позив и отићи ћу да примим њихове изражене намере – рекао је фински председник Саули Нинисто у саопштењу.

Турски председник, који тренутно води кампању за реизбор, од прошле године блокира приступ Финске и Шведске Алијанси, а већ је данас пре подне наговестио да ће позитивно одговорити на обећање дато у Хелсинкију да ће та земља ући у Алијансу.

– Учинићемо наш део, поштоваћемо обећање које смо дали. У петак ћемо се састати са председником и учинићемо оно што тражи наше обећање – рекао је Ердоган.

Финска и Шведска заједно су поднеле захтев за улазак у НАТО у мају 2022. године.

Њихов улазак још само нису ратификовале Мађарска и Турска, која оптужује обе земље, а посебно Шведску, да су „превише благе“ према групама дисидената, које Анкара сматра терористичким.

Зелено светло Турске отвара пут Финској да уђе у НАТО, пошто се ратификација Мађарске очекује. Ствари су компликованије за Шведску, за које Анкара има замерке. Турска оптужује Стокхолм да је пасиван наспрам курдских „терориста“ који живе у Шведској.

Шведски премијер Улф Кристерсон признао је јуче да је порасла вероватноћа да ће Финска ући у НАТО пре Шведске. Он је ипак задржао наду да ће брзо осигурати улазак Шведске пре наредног самита НАТО у јулу у Виљнусу.

До прошле године политички незамисливе кандидатуре Шведске и Финске за улазак у НАТО су директна последица руске инвазије Украјине, што су оне виделе као велику претњу Москве за европску безбедност.

 

Извор: Srbija Danas