Србија

ХИТНО СЕ ОГЛАСИО МАЛИ: Додатно двоцифрено повећање пензија

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да ће од 15. марта бити омогућене пријаве за пензионерске картице, али и да ће пензије бити двоцифрено увећане.

„За наш је то веома важно. Од 15. марта крећемо и велику кампању и крећемо са пријавом пензионера. Свако ко се пријави за картицу имаће попусте у продавницама, у салонима, и тако ће не само штедети, већ ће остварити додатни прихов како би им остало више новца за унучиће и децу“, рекао је Мали.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је додао да је ово само мали део политике према пензионерима, и подсетио на најаву председника Вучића о двоцифреном додатном повећању пензија.

„Председник Србије Александар Вучић најавио је додатно двоцифрено повећање пензија. Данас су пензије сигурне и расту. Већ смо имали највеће процентуално повећање пензија, а имали смо повећања и 2021. и 2020. године, као и једнократне помоћи током пандемије. Само ове године смо дали 20.000 динара пензионерима. Очекујемо да ће пензије бити 20,8 одсто додатно веће“, рекао је Мали.

Он каже да је читао коментар људи из претходне власти, о повећању инфлације, и истакао је да то говоре људи који су 2012. године оставили само 8.5 милијарди динара, а само за пензије је требало 40 милијарди.

„Дакле, земља је била банкрот, и ти који нам сада соле памет, тако су и показивали бригу о пензионерима, тиме што ни за пензије нису имали новац. Ми смо променили формулу у швајцарску формулу плус, где се сада пензије усклађују са растом плата. Зато са правом очекујемо двоцифрено повећање пензија“, рекао је Мали.

Министар каже да ће просечне пензије већ крајем ове године бити веће од 320 евра.

„Смејали су се Вучићу када је рекао 2019. године да ће просечна плата бити 500 евра, па смо тај циљ остварили. Сада, у децембру прошле године, просечна плата је била 718 евра, а 2012. године просечна плата је била 318 евра. Значи више него дупло смо повећали плату, и потпуно смо у плану да плата буде 1.000 евра у Србији. Председник обилази фабрике, отварају се нове стално. Нама је просек прошле године 9,2 одсто стопа незапослености, на растуће плате. То је историјски ниска незапосленост. А 2012. године, то стално понављам, била је незапосленост 25,9 одсто. И ми спуштамо незапосленост и даље, упркос пандемији, кризу са енергентима, и конфликт у Украјини“, рекао је он.

Мали је истакао да Србија последњих година побеђује у ономе у чему никада није побеђивала, а то је економија.

„Наша економија и даље расте. Имали смо раст 2,3 одсто прошле године. Две године пре тога упркос пандемији били смо најбрже растућа економија. Нама је БДП прошле године био преко 60 милијарди евра. Ове године биће преко 68 милијарди евра. Пре само десет година био је 33,4 милијарде. Дакле више него дупло се повећао БДП за само 10 година“, рекао је Мали.

Министар финансија је рекао да се у Србији гради 10 нових ауто-путева и брзих саобраћајница.

„Имали сте прилику да видите председника Вучића јуче на Власинском језеру. Изградићемо фабрике за пречишћавање и канализациони прстен тамо, улаже се у комуналне мреже. То је само део пројеката које радимо по целој Србији. Никада више нисмо инвестирали у нашу путну и железничку инфраструктуру“, казао је он.

Мали је рекао да уз све изазове и притиске, уз све помоћи које су даване, сачувана је макро-економска стабилност.

„Нама је на крају фебруара удео јавног дуга у БДП 58 одсто. Далеко испод нивоа Маастрихта. А просек 27 земаља ЕУ је 95 одсто, плус Француска има 120 одсто, Шпанија и Италија 150 одсто. Водимо рачуна о нашим финансијама, и улажемо никада више. Ми у овом тренутку имамо 550 милијарди динара на рачуну. Имамо новца до краја године, пажљиво смо водили рачуна о сваком динару“, рекао је министар.

Он каже да ће се држава борити да сви грађани имају довољно струје и гаса.

Говорећи о пензионерским картицама, министар каже да сви наши пензионери имају право да се пријаве.

„Пријаве крећу у филијалама ПИО фонда, дакле од среде. Све је спремљено, прост је формулар. У свакој филијали ће бити особа која може да помогне да се то све попуни. Од 1. октобра та картица креће у примену, и након тога сваки пензионер ће имати своју картицу. То значи да ће моћи да скупља бодове, па да иде у бесплатне обиласке музеја и позоришта. У малопродајним ланцима ће имати попусте на одређене или све артикле. Допринећемо квалитету живота у трећем добу“, рекао је Мали.

Министар је рекао да ће у склопу помоћи пензионерима бити повећан буџет за ПИО фонд, како би још већи број пензионера могао бесплатно да иде у бање.

„Најважније је повећање пензија. Обећање које је председник Вучић дао испуњавамо. Пре месец дана смо имали обећање да ће сваки пензионер добити један водич, и то је и урађено. На адресе свих пензионера стигли су ти водичи. Мени је важно да знају да су пензије безбедне и сигурне, ту нема игре. Као што је председник обећао, рашће још више и брже“, додаје он.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/Новости.рс

Ознаке