Свет

Из Вашингтона траже инвазију на комшије

Фото: Јутјуб

„Фентанилска криза“ која односи животе десетине хиљада Американаца сваке године је проблем створен у тој земљи, рекао је мексички председник Андреас Мануел Лопез Обрадор, познатији као АМЛО.

„Ми овде не производимо фентанил и не конзумирамо фентанил“, рекао је он, саветујући Американце да се „позабаве сопственим проблемом друштвене деградације“, уместо што воде рат против нарко-картела.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Америка спрема војну интервенцију у Мексику, председник поручује: Угрожавате нам суверенитет

Мексички председник је рекао да је епидемија болести зависности у САД последица друштвених проблема попут породица са само једним родитељем, родитеља који избацују сопствени децу из кућа и деце која своје родитеље стављају у старачке домове и „посећују их једном годишње“, а не доступности тог наркотика.

До Обрадорове изјаве долази неколико дана након што је амерички сенатор Линдзи Грејем позвао на „ослобађање свог америчког беса и моћи против нарко-картела“. Иако је он нагласио да не позива на „инвазију Мексика“, тај ратоборни републиканац је рекао да би Пентагон требало да „уништи лабораторије за производњу наркотика које трују Американце“.

Мексички председник је одбацио Грејемове коментаре као „увреду Мексика и недостатак поштовања за нашу независност и суверенитет“, и запретио да ће Мексиканцима и другим Хиспаноамериканцима који живе у САД поручити да гласају против „нехумане и интервенционистичке“ Републиканске партије.

Мексички секретар за спољне послове Марсело Ебрард сложио се да је предлог америчког сенатора „катастрофалан“ по сарадњу двеју земаља. „Они знају да епидемија фентанила није потекла из Мексика, већ из САД“, написао је он на Твитеру, додајући да „у борби против фентанила улаже више труда него икада пре“, преноси РТ Балкан.

Нарко-картели који су некада кријумчарили хероин и кокаин прешли су на профитабилнију трговину фентанилом и метамфетамином, које сами производе у великим суперлабараторијама.
Док се фентанил, који је 50 пута јачи од хероина, ретко користи у Мексику, влада је недавно покренула кампању како би упозорила грађане, користећи слике снимљене у делова америчких градова препуних дроге.

Америчка Агенција за борбу против наркотика (ДЕА) прошле године је запленила више од 379 милиона доза фентанила, што је довољно да убије све становнике САД. Око 70.000 Американаца умре од предозирања опијатима сваке године, а та бројка је у порасту од почетка деведесетих година прошлог века.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс