Србија

ИЗДАЈА СРБИЈЕ И КОСОВА! Државни врх Србије тражио од Путина да призна независно Косово!

Вук Јеремић тражио је од руског председника Владимира Путина да Русија не чини ништа по питању Косова, те по налогу тадашњег председника Србије Бориса Тадића тражио је да Москва не буде препрека косовској независности!

Дошло се до документа који су сачиниле руске обавештајне службе, а у ком се наводи Јеремићево залагање да се Москва не противи намерама Запада.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У документу о састанку који је одржан 28. новембра 2005. прецизира се да је Јеремић у Русију дошао као Тадићев изасланик са молбом за шефа Кремља да Русија у Уједињеним нацијама не ставља вето на одлуке које воде у правцу косовске независности, коју је Приштина и реализовала три године касније.

ЛИЧНИ ИНТЕРЕСИ

У разговору са Георгијем Полтавченком, специјалним представником председника Русије за централни федерални округ, Јеремић је посебно нагласио да би свако противљење и вето везано за Косово значило дестабилизацију Балкана, али и јачање националистички оријентисаних политичара.

Према наводима из извештаја, Јеремић је Русима рекао и да би „неадекватан приступ“ Москве могао да кошта „каријере сваког српског политичара“.

Тадашњи саветник за међународне односе и шеф спољнополитичког тима председника Србије рекао је и да Тадић неће поздравити хипотетичку могућност Русије да користи право вета на гласање у Савету безбедности УН о независности Косова.

Руски извештај о разговору са Јеремићем чува се и данас у архиви руског председника, а извори наводе да је овај документ достављен и српској страни, прецизније Борису Тадићу, и то 8. децембра 2005, десетак дана после састанка.

Вук Јеремић и Борис Тадић нису одговорили на питање зашто су од Путина тражили да Русија не користи вето у Уједињеним нацијама.

РУСКИ ИЗВЕШТАЈ
У тексту документа, који је урадила Академија Оксфорд, лиценцирана за професионалне преводилачке услуге, осим овог, износи се још детаља о састанку Јеремића и Полтавченка. У једном делу Руси преносе дословце разговор Јеремића и Полтавченка, а у другом своје закључке о наглом заокрету српске политике и томе да утицај на председника Тадића има прозападно окружење које је већ спремило договорен сценарио за решење Косова:

На састанку одржаном 28. новембра 2005. године виши саветник председника Републике Србије Вук Јеремић пренео је поруку председника Бориса Тадића опуномоћнику Русије у централном федералном округу Г. С. Полтавченку.

Током беседе разговарано је о ситуацији у Србији, руско-српским односима, важности културних веза у контексту јачања руско-српског пријатељства.

Према Јеремићевим речима, главни циљ његове посете био је да се став председника Тадића о косовском проблему презентује руској страни, а Јеремић је са задовољством приметио да је овај проблем био у средишту пажње недавног састанка председника двеју страна. Са очигледним задовољством цитирао је речи В. Путина коментаришући разлику у приступима „светске заједнице“ према проблемима српских и албанских избеглица.

Јеремић је нагласио да је косовски проблем највише болан за Србе, а неадекватан приступ томе може коштати каријере сваког српског политичара.

Позивајући се на свог председника, он је рекао да Б. Тадић неће поздравити хипотетичку могућност Русије да користи право вета на гласање у Савету безбедности УН о независности Косова. Он је нагласио да такав потез Русије процењује као невероватан и не у складу с руским интересима, а који би допринео продубљивању кризе на Балкану и растућој популарности екстремних националиста у Србији.

Јеремић сматра да је доследан рад Русије у оквирима такозване контакт групе конструктивнији.

 

 

Извор: Ало