Свет

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ ХОЛАНЂАНИНА: Прва недеља марта је критична

Фото: Фејсбук принтскрин

Холандски сеизмолог Франк Хогербетс рекао је да би свет могао бити погођен још једним великим земљотресом у наредним данима.

Подсетимо, Хогербетс је стекао међународну славу након предвиђања разорних земљотреса у Турској и Сирији прошлог месеца.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Прва недеља марта биће „изузетно критична“, каже Франк Хогербетс. Он прогнозе прави на основу кретања небеских тела. У понедељак је објавио видео-снимак на Јутјубу у којем је упозорио да ће „прва недеља марта бити изузетно критична“.

„Конвергенција критичне планетарне геометрије око 2. и 5. марта може резултирати великом до веома великом сеизмичком активношћу, вероватно чак и земљотресом мегапотиска око 3. и 4. и/или 6. и 7. марта“, наводи се у опису клипа.

У самом видео-снимку сеизмолог је тврдио да би снага наводног предстојећег земљотреса „могла бити преко 8 степени по Рихтеровој скали“.

Погођена област могла би да се протеже хиљадама километара, од полуострва Камчатка и Курилских острва на руском Далеком истоку, све до Филипина и Индонезије, рекао је Хогербетс.

„Не претерујем. Не покушавам да створим страх. Ово је упозорење“, инсистира научник, који ради у Геометријском истраживању соларног система (ССГЕОС).

Шеф камчатског огранка Геофизичког истраживања Руске академије наука Данило Чебров довео је у питање Хугербетсова предвиђања и описао га као „аматера“.

Веза између кретања планета у Сунчевом систему и сеизмичке активности на Земљи „прилично је слаба, и проблематично је користити је као главни прогностички алат“, објаснио је Чебров.

Хогербетс је 3. фебруара објавио твит који је гласио: „Пре или касније ће се десити земљотрес јачине 7,5 степени у овом региону (јужна централна Турска, Јордан, Сирија, Либан)“. Три дана касније, земљотрес јачине 7,8 степени Рихтера погодио је Турску и Сирију. Катастрофа је изазвала смрт више од 50.000 људи, а снажни накнадни потреси се до данас настављају у региону.

Холандски сеизмолог Хогербетс је током година дао предвиђања која се нису обистинила.

Коментаришући његов рад раније овог месеца, Сузан Хаф из америчког Геолошког завода је инсистирала да ниједан научник „никада није предвидео велики земљотрес“.

Сузан Хаф је за НПР рекла да је директна прогноза за земљотресе у Турској и Сирији била само случајност.

„То је заустављени сат који је тачан два пута дневно, у суштини“, рекла је.

Извор: Б92