Свет

КАТАСТРОФАЛНА НЕСРЕЋА! Директни судар возова, најмање 32 особе погинуле! Потрага за преживелима у току

Најмање 32 особе су погинуле, а 85 је повређено у судару два воза у Лариси, саопштила је ватрогасна бригада. Узрок најсмртоносније железничке несреће у Грчкој у последњих неколико деценија је непознат.

Међуградски путнички воз који је саобраћао из Атине за Солун сударио се великом брзином са теретним возом испред града Ларисе у централној Грчкој, рекао је гувернер Тесалије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Удар је изазвао пожар у великом броју путничких вагона, при чему су изгорели многи путници који су хитно превезени у болнице.

„Чули смо велики прасак, било је то 10 кошмарних секунди. Превртали смо се у вагону док нисмо пали на бок… онда је настала паника, пуцали су каблови свуда, ватра је била моментална, док смо се превртали били смо спаљени, ватра је била десно и лево“, рекао је Стергиос Миненис, 28-годишњи путник.

Регионални гувернер Тесалије Константинос Агорастос рекао је за ТВ СКАИ да су прва четири вагона путничког воза искочила из шина у удесу, док су прва два вагона, која су се запалила, „скоро потпуно уништена“.

Рекао је да су два воза јурила један према другом на истом колосеку.

„Путовали су великом брзином и један возач није знао да други долази“, рекао је гувернер.

Евакуисано 250 путника

Око 250 путника аутобусима је безбедно евакуисано у Солун. Један путник рекао је државној телевизији ЕРТ да је успео да изађе из вагона, након што је кофером разбио прозор воза.

„У вагону је настала паника, људи су вриштали“, рекао је за ТВ СКАИ младић који је евакуисан из воза на оближњи мост.

„Било је као земљотрес“, рекао је Ангелос Тсиамоурас, још један путник, за ЕРТ.

Емитер СКАИ је приказао снимке вагона који су искочили из шина, тешко оштећених са поломљеним прозорима и густим облацима дима, као и крхотине разбацаним преко пута. Спасиоци су виђени како носе бакље у вагонима тражећи заробљене путнике.

„Евакуација путника је у току у веома тешким условима с обзиром на тежину судара два воза“, рекао је портпарол ватрогасне бригаде Василис Вартакогијанис у телевизијском обраћању.

У току потрага за преживелима

У раним јутарњим сатима у среду, снимци државне телевизије ЕРТ показују како спасиоци са фаровима претражују олупину и околна поља у потрази за преживелима.

„Проживљавамо трагедију. Извлачимо људе живе, повређене…има мртвих. Бићемо овде целу ноћ, док не завршимо, док не нађемо последњу особу“, рекао је за ЕРТ волонтер спасилац. државни емитер.

Локални медији су известили да је око 350 људи путовало путничким возом, који је кренуо из Атине око 19.30. Ватрогасна бригада је саопштила да је обавештена о несрећи у уторак нешто пре поноћи. Теретни воз је ишао од Солуна до Ларисе.

Најсмртоноснија железничка несрећа у последњих неколико деценија

1972. године, 19 људи је погинуло када су се два воза директно сударила испред Ларисе.

Застарели железнички систем у Грчкој треба да се модернизује, са много возова који путују на једном колосеку, а системи сигнализације и аутоматске контроле тек треба да буду инсталирани у многим областима.

Грчка је продала железничког оператера „ТРАИНОСЕ“ италијанској компанији „Ферровие делло Стато Италиане“ 2017. године као део свог међународног програма помоћи, очекујући да ће стотине милиона евра бити уложено у железничку инфраструктуру у наредним годинама.

Како се наводи на сајту италијанске компаније, она је главни пружалац железничког превоза путника и терета у Грчкој и саобраћа на 342 путничке и комерцијалне руте дневно.

 

Извор: Курир