Свет

КИНА ИСПРОВОЦИРАНА! Амерички ратни разарач надомак њихове територије, шта се дешава?

Пекинг упозорио Вашингтон на „озбиљне последице“, након што је амерички разарач други дан заредом пловио око спорних Парацелских острва у Јужном кинеском мору.

За Кину тај потез представља угрожавање њеног суверенитета и безбедности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кинеска војска саопштила је јуче да је надгледала и испратила амерички разарач са навођеним пројектилима УСС Милиус, који је „нелегално ушао у воде око Парацелског архипелага у Јужном кинеском мору“, а морнарица САД је демантовала тврдње Пекинга о протеривању пловила.

Америчка морнарица је данас поново послала брод у околину острва која су под кинеском контролом, али на које право полажу Тајван и Вијетнам.

САД спроводи програм слобода пловидбе да би оспорила суверенитет Кине или било које друге земље над водама и ваздушним простором а Кина, Тајван и Вијетнам захтевају или најаву, или дозволу за упловљавање војних бродова, наводи АП.

Морнарица САД је саопштила да велике претензије у Јужном кинеском мору представљају озбиљну претњу слободи пловидбе и прелетања, слободној и несметаној трговини, као и слободи економских могућности за приобалне земље Јужног кинеског мора.

Министарство одбране Кине одговорило је са тврдњом да САД својим поступцима подривају мир и стабилност Јужног кинеског мора.

Поступак америчке војске озбиљно нарушава суверенитет и безбедност Кине, озбиљно крши медјународно право и још је чвршци доказ да САД теже навигационој хегемонији и милитаризују Јужно кинеско море , саопштио је портпарол кинеског министарства.

Како је наведено,Кина је званично затражила да САД одмах зауставе такве провокације, „иначе це сносити озбиљне последице“, а Пекинг ће предузети „све неопходне мере“ да осигура своју безбедност, али није прецизирано више детаља.

Као и у изјави о инциденту у четвртак, Кина је поново саопштила да је испратила амерички брод са острва, која се налазе у Јужном кинеском мору, неколико стотина километара од обале Вијетнама и кинеске провинције Хајнан.

Обе стране своје поступке оправдавају међународним правом.

САД не полажу право на Јужно кинеско море, али деценијама распоредјују авионе и ратне бродове да патролирају стратешким пловним путем, кроз који сваке године пролази око 5.000 милијарди долара глобалног трговинског транзита и које је богато рибом и подморским минералним ресурсима.

 

Извор: Б92