Свет

КРЕЋЕ НОВИ СУКОБ!? Северна Кореја издала оштро наређење!

Фото: Принтскрин

Нестанак муниције откривен је 7. марта, када су се војници 7. корпуса Севернокорејске народне армије повлачили из подручја око града, који се налази на граници с Кином.

Лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун наредио је затварање града Хyесана након што је током недавног војног повлачења утврђен нестанак 653 метка. Власти су одмах наредиле детаљно претраживање од куће до куће.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нестанак муниције откривен је 7. марта, када су се војници 7. корпуса Севернокорејске народне армије повлачили из подручја око града, који се налази на граници с Кином. Тамо су распоређени 2020. како би провели затварање граница на почетку пандемије цовид-19.

– Потпуно су се повукли између 25. фебруара и 10. марта, али је у току опсежна истрага због губитка метака током процеса евакуације – рекао је становник северне покрајине Рyанганг корејској служби РФА-е, под условом анонимности из сигурносних разлога.

Опсежна истрага
Један од извора је навео да када се то догодило, војници испрва нису пријавили, већ су сами покушали пронаћи нестале метке.

– Али кад нису могли пронаћи нестале метке, обавестили су становнике и започели ригорозну потрагу – рекао је, преноси Радио Фрее Асиа.

Полиција и војска покренуле су истрагу, затвориле цели град и почеле претраживати кућу по кућу, навео је извор.

– Они који су видели или покупили било који број метака дужни су то пријавити што је пре могуће – нагласио је.

Државни функционер покрајине Рyанганг је истакао да су се становници радовали повлачењу војске.

– Становници су се веселили повлачењу војске из тог подручја, али током истраге имаће још мање слободе кретања – рекао је за РФА државни функционерк покрајине Рyангганг, преноси Радио Фрее Асиа.

Слобода касни
Премештање тако великих снага с пограничног подручја како би заштитили Ким Џонг Уна, људи би могли протумачити као да је земља нападнута и да се освајачи гурају према Пјонгјангу.

– Министарство државне сигурности, Војно сигурносно заповедништво Корејске народне армије и Министарство социјалне сигурности издали су посебно оштро упозорење против ‘пљачке, незаконитог поседовања или одлагања оружја, муниције и борбене технолошке опреме’ како је наведено у казненом закон чланак 78. – истакао је државни функционер, користећи почасни назив за челника земље Ким Џонг Уна.

Становници се боје да ће власти, ако не буде решења, насумично казнити некога ко би могао бити потпуно невин.

– Неки становници говоре да власти сваки дан подижу атмосферу оштрог војног сукоба између Севера и Југа, а чак тврде да Југ изазива рат – закључио је функционер.

 

Извор: Srbija Danas