Свет

КРЕЋЕ СВЕТСКИ СУКОБ!? Кинески дронови изнад Украјине!?

Украјински војници тврде да су на својој територији аутоматским оружјем током викенда срушили наоружани дрон кинеске производње, пише ЦНН.

У питању је Мугин-5, комерцијална беспилотна летелица коју је направио кинески произвођач са седиштем у лучком граду Сјамен, на источној обали Кине, преноси портал Нова С.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Неки технолошки блогери кажу да су познати као „Алибаба дронови“ јер су били доступни за продају до 15.000 долара на веб страницама кинеског тржишта.

Компанија Мугин Лимитед потврдила је за ЦНН да је у питању њихова летелица, назвавши ово „несрећним инцидентом“.

То је најновији пример коришћења цивилне беспилотне летелице која је накнадно опремљена и наоружана, што је знак брзог мењања образаца ратовања.

„Уз линије фронта, у суштини све време вршимо ваздушно извиђање“, рекао је Максим, 35-годишњи борац територијалне одбране за ЦНН.

Служба безбедности Украјине (СБУ) рекла је за ЦНН да су их њихови агенти који се налазе на територији под руском контролом упозорили да је одатле лансирана беспилотна летелица која је кренула ка украјинској мети. СБУ је тада подигла узбуну са војним јединицама са седиштем у источној Украјини, у близини града Славјанска.

Око 2 сата ујутру, у суботу, борци 111. бригаде Територијалне одбране Украјине чули су дрон, па су чак и видели да трепери светло на летелици.

„Од звука, од сигналног светла, војници су пуцали на њега и оборили беспилотну летелицу“, рекао је Максим.

Максим је рекао да је дрон летео на веома малој висини – довољно близу да га обори ручним оружјем.

У јануару су званичници у области Луганска под руском контролом на истоку Украјине изјавили да су оборили Мугин-5 који су лансирале украјинске снаге.

Украјински званичници нису коментарисали овај конкретан инцидент, али су стручњаци рекли да постоје докази да су обе стране у сукобу користиле ову технологију.

Како се оружје развија у реалном времену на ратиштима у Украјини, цивилне компаније које стоје иза технологије сада се боре да пронађу начине да спрече да њихови производи уђу у војни ланац снабдевања.

„Не одобравамо употребу. Трудимо се да то зауставимо“, рекао је портпарол Мугин Лимитед за ЦНН.

У претходном саопштењу објављеном на њиховој веб страници 2. марта, Мугин Лимитед је рекао да „осуђује“ употребу својих производа током ратовања и рекао да су престали да продају производе Русији или Украјини на почетку рата.

 

 

 

Извор: Б92