Русија

ЛАВРОВ: Готово је, никад се више нећемо ослањати…

Сергеј Лавров (Фото: Јутјуб)

Русија се више неће ослањати на западне земље у својој енергетској политици и неће дозволити Западу да поново „диже у ваздух гасоводе“.

Ово је у петак изјавио руски министар спољних послова Сергеј Лавров на међународној политиколошкој конференцији „Раисина Диалогуе“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Рат који покушавамо да зауставимо и који је Запад покренуо против нас користећи Украјинце, наравно утицао је на руску политику, укључујући и енергетску. Оно што се променило је да се више нећемо ослањати ни на једног партнера са Запада. Не смемо им дозволити да поново дижу у ваздух гасоводе“, нагласио је Лавров.

Министар је подсетио да када је Русија затражила истрагу о експлозијама Северног тока, „захтев је одмах одбијен“. „Американци су то назвали ’глупостима’, а када је Симор Херш објавио своја сазнања, видели сте реакцију Европљана и Американаца“, додао је шеф руске дипломатије. „Немачка је била понижена физички, морално и у било ком другом смислу“.

Он је напоменуо да су све акције САД данас усмерене на то да Европа постане „подређени играч“ Вашингтону.

„Руска енергетска политика ће се фокусирати на поуздане партнере од поверења. Међу њима су свакако Индија и Кина“, закључио је Лавров.

Норд Стреам АГ је 27. септембра прошле године пријавио „разарање без преседана“ које се догодило дан раније „на три низа морских гасовода Северни ток и Северни ток 2.“ Шведски сеизмолози су 26. септембра регистровали две експлозије дуж траса гасовода. Руска Федерација покренула је покретање поступка за акт међународног тероризма након оштећења гасовода.

Дана 8. фебруара, Симор Херш, амерички истраживачки новинар, позивајући се на извор, навео је у свом чланку да су експлозивне направе испод руских гасовода Северни ток и Северни ток 2 постављене у јуну 2022. године под окриљем вежби Балтопс од стране ронилаца америчке морнарице уз подршку норвешких стручњака.

Према Хершовим речима, одлуку о спровођењу операције донео је председник Џо Бајден након девет месеци разговора са званичницима националне безбедности у администрацији. Шефица прес-службе Савета за националну безбедност Беле куће, Адриан Вотсон је у одговору на захтев ТАСС-а верзију коју је изнео Херш назвала „потпуном лажи и потпуном фикцијом“.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs

 

Ознаке