Русија

ЛАВРОВ НАЈАВИО НОВИ КОНФЛИКТ! Руски одговор биће оштар!

Руски одговор ће бити оштар

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров оптужио је данас западне земље да „бесрамно сахрањују“ иницијативу постигнуту уз посредовање УН за извоз украјинског жита и руских пољопривредних производа из црноморских лука.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Запад бесрамно сахрањује познату хуманитарну иницијативу генералног секретара УН – рекао је Лавров током састанка министара иностраних послова Г20 у Њу Делхију, преноси РИА Новости.

Према његовим речима, очигледне су препреке за извоз руских пољопривредних производа широм света, ма како ЕУ покушавала да све убеди у супротно.

Актуелна фаза црноморске иницијативе о извозу украјинског жита и руских пољопривредних производа и ђјубрива из лука на југу Украјине треба да буде окончана 18. марта и биће аутоматски продужена ако ниједна од страна у договору не буде имала приговор, наводи Ројтерс.

Руско Министарство спољних послова саопштило је у среду да ће пристати на друго по реду продужење споразума, постигнутог с Украјином уз посредовање УН и Турске, једино ако се удовољи интересима руских пољопривредних произвођача.

Руски пољопривредни сектор није експлицитно на удару западних санкција, али Москва наводи да санкције погађају секторе плаћања, транспорта и осигурања, што све отежава извоз руских житарица и ђубрива.

 

Извор: Srbija Danas