Свет Србија

ЛЕДЕНИ АРМАГЕДОН ИЗ САД СТИГАО У ЕВРОПУ, ШТА ЧЕКА СРБИЈУ? ПРОГНОЗА ЗА МАРТ ЈЕ: „Ко ово преживи…“

„Ледени армагедон“, снежна олуја која је претходних месеци захватила и паралисала САД и Канаду, стиже и у Европу, и према најави хидрометеоролошког завода Велике Британије на територије те земље се очекује да падне више од 38 центиметара снега, а оно што ситуацију чини крајње неизвесном јесте то што метеоролози не могу са сигурношћу да процене да ли ће се ледени ледени талас проширити и на остатак Европе.

А шта нас чека у Србији?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према досадашњим најавама, и Србији и земљама у окружењу следи драстично погоршање времена, пад темпетаруре за 10 степени, али има срећна околност – оно ће бити краткотрајно и неће доноте временске неприлике размера које се очекују у Великој Британији, и на северу Немачке и Пољске, где уз обилни снег температура пада испод нуле.

Ипак, Србија ће до краја марта осетити неколико погоршања временских прилика и пад температуре, али ће њен пораст и разведравање брзо уследити након тога и снег је могућ само на надморским висинама изнад 800 метара.

Истовремено се очекује да у наредна два дана у Великој Британији падне рекордна количина снега, медији су бојавили да је широм Велса већ сада затворено око 100 школа и отказано је више од 20 летова.

Портпаролка енглеског хидрометеоролошког завода Никол Максеј је рекла да се Енглеској са севера приближава „арктички морски ваздух“ и да ће проузроковати снежно невреме које ће се до краја недеље проширити на територију целе земље.

Док време „дивља“ у Британији, а еворпски метеролози се питају да ли ће се овај хладни талас који паралише градове преселити дуж целе Европе, наш прогноситчар Марко Чубрило износи шта чека Србију данас и у наредним данима, према тренутној прогнози.

Данас без апокалиптичних сценарија, али биће грмљавине

Током данашњег дана смо безбедни. Наиме, у нашој земљи петак ће проћи без „апокалитчних“ прогноза, али ће бити пљускова и грмљавине.

VW Golf 5 1.4 TSI GT

– Данас се под утицајем слабог секундарног циклона очекује умерено до претежно облачно и нестабилно уз честу појаву кише и пљускова, а локално ће бити и грмљавине. Већа вероватноћа за појаву грмљавине је над јужним делом региона где ће бити и топлије, али она није немогућа ни над осталим предалима – каже Чубрило.

Како додаје, данас ће дувати слаб до умерен, јужни и југозападни ветар који ће увече слабити, а на крајњем северозападу Хрватске ће се окренути на јак северозападни.

Снег и јак ветар у суботу и осетно хладније

Промена смера ветра ће бити последица премештања хладног фронта који ће и ноћи ка суботи и у суботу током дана над регионом донети појачан и јак севеорозапдни ветар, пад температуре за око 10 степени Целизујосвих и повремене падавине, а са захлађењем се у пределима преко 800 метара надморске висине очекује неколико часова снега уз јак ветар.

VW Golf 5 na ime kupca ocarinjen

Када је наш регион у питању, према најновијој метеролошкој прогнози Марка Чубрила, данас ће, тако, бити мало свежије уз честу кишу и пљускове, али зато субота доноси захлађење и то још уз јак ветар. На планинама ће сутра бити и пролазог снега.

У другом делу дана у суботу на северу региона ће уз делимично разведравање бити суво, највише дневне температуре биће од 4 до 11 степени, али ће осећај хладноће због јаког ветра бити повећан.

У недељу мраз

У недељу ујутро после слабог мраза биће суво и почетком следеће седмице поново осетно топлије.

Метеролог је објавио и да ће ноћ ка недељи уз доста ведрине бити релативно хладна, те се у недељу рано ујутро над већим делом региона очекује приземан мраз, док ће бити доста области где ће мраз износити око -2 степена Целзијуса, а на вишим планинама био би и јачи.

Audi A3 1.8 Turbo FSI Ambiente

У недељу током дана ипак претежно сунчано, суво и мало топлије удносу на суботу уз максимум од +6 до +13 степени Целзијуса.

Март на временској клацкалици: Ко ово преживи…

Чубрило каже да се средином следеће седмице очекује ново, пролазно погоршање и захлађење, док би око 18. марта било осетно топлије, а ново погоршање би могло да уследи после 21. марта.

Почетком следеће недеље следи јаче отопљење, те ће у уторак максимуми бити од +12 до +19, а локално и око +21 степен Целзијуса.

VW Passat B6 1.9TDI

Дакле, имаћемо сада ово захлађење које креће сутра, па драстично отопљење од недеље, па ново захлађење! Ко ово преживи…

– Отопљење ће уследити испред новог хладног фронта и секундане циклогенезе које се у уторак после подне очекује над северним Јадраном. Као последица тога, у уторак следеће недеље после подне дуж северног и средњег Јадрана, западних и југозападних предела региона стиже наоблачење уз кишу и пљускове. Ово погоршање ће се у ноћи ка среди и у среду током дана проширити и на остале пределе доносећи пролазне падавине, јак северозападни ветар и ново захлађење те је за очекивати да у пределима преко 800 метара надморске висине поново буде пролазног снега – каже Чубрило.

Он међутим напомиње да је „погоршање прогностички још доста далеко и да ће тек за два до три дана бити могуће прецизније прогнозирти његове одлике“.

VW Golf 5 1.9TDI GT Sport 4Motion

– Ово погоршање је такође пролазно и после хладног јутра уз могућ слаб, јутарњи, мраз који се очекује око наредног четвртка следи ново отопљење, посебно према наредном викенду. Пред нама је типично рано пролеће уз честе и велике температурне осцилације, смену јужине и хладног северца уз кишу и пљускове у нижим као и смену кише и снега у вишим пределима – закључује метеоролог.

Извор: Блиц