Свет

МЕДВЕДЕВ ПОРУЧИО: Време је! Дижу се Азија и Латинска Америка

Утицај Француске у Азији, Африци и Латинској Америци убрзано опада, и истински суверене државе се више не плаше диктата „колективног Запада“, написао је Дмитриј Медведев, заменик председника Савета безбедности Руске Федерације у објави на друштвеној мрежи Вконтакте.

Он је напоменуо да је у свету „дошло време за међународну хирургију за уклањање малигног тумора колонијалне прошлости“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Главни разлог је тај што се истински суверене државе више не плаше диктата озлоглашеног „колективног Запада“. Њихови национални интереси надмашују ризике противљења санкцијама. Страх, који је Плиније Млађи назвао лошим ментором у стварима које су потребне, више не функционише. Латинска Америка, коју су атлантисти још од Монроове доктрине из 1823. доживљавали као своје „двориште“, категорички не прихвата такав статус – написао је Медведев.

Медведев сматра да део елита у западним земљама све више разуме промене које су у току, и то не само у Јужној Америци.

– У недавно објављеном броју француског магазина Л’Екпресс са футуристичким прогнозама за оружане снаге (и спољну политику уопште), нема ничега позитивног. Централноафричка Република и Мали су, без много церемоније, већ показали врата француским војним контигентима, а влада Буркине Фасо је одлучила да откаже Уговор о војној помоћи закључен 1961. Утицај Пете републике у Азији, Африци и Латинској Америци, као и свих других гојазних западних господара који су изгубили виталност и друштвени ритам, скупља се као шагринска кожа – нагласио је Медведев.

Извор: Ало