Свет

МИНИСТАР ОДБРАНЕ ПОРУЧИО: Снажно се појачава одбрана главног града, ево шта се дешава!?

Руска војска ће ове године завршити ремонт московског ваздушног и противракетног система, саопштио је министар одбране Сергеј Шојгу. Руска престоница је била утврђена против могућег нуклеарног удара током совјетске ере.

Говорећи у среду на министарском састанку о војним набавкама, Шојгу је детаљно навео да ће надоградња укључивати промену састава снага задужених за заштиту града, укључујући формирање новог пука наоружаног С-350 Витјаз, ракетних система средњег домета.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министар одбране је додао да ће систем „Развјазка“ бити пуштен у употребу, мислећи на деценијски програм модернизације земаљске радарске станице у Московској области, која служи као елемент руске архитектуре војне контроле свемира.

Унапријеђени објекат има предајну антену димензија 15×100 метара и пријемну антену димензија 50×100 метара. Специјализован је за праћење малих свемирских летелица, као што су сателити ЦубеСат, а дизајнирала га је подружница одбрамбеног произвођача Алмаз-Антеи. Војни стручњаци верују да он такође пружа информације о циљању за напредне руске противсателитске и противбалистичке ракетне системе.

Совјетско руководство је изабрало Москву као локацију коју ће бранити од могућег нуклеарног удара када је потписало Уговор о антибалистичким ракетама (АБМ) са САД 1972. Документ је забранио обема нацијама да размештају АБМ системе, али је дозволио један изузетак за сваку страну.

Амерички председник Џорџ В. Буш повукао се из споразума 2002. године, тврдећи да је његовој земљи потребан национални АБМ систем за одбрану од Ирана и Северне Кореје, које је Вашингтон означио као „одметничке нације“.

Москва је тај потез описала као први корак у дугој политици Вашингтона разградње стратешког војног баланса, нарушавајући руске националне безбедносне интересе у том процесу.

 

 

Извор: Ало