Свет

МИНИСТАР УПОЗОРАВА: Ситуација може да ескалира , да бисмо избегли најгоре потребно је да…

Људска грешка или агресивни потез једне особе могли би да изазову сукоб између Русије и Запада, упозорио је министар спољних послова Антонио Тајани.

Пад америчког дрона у Црном мору означио је тренутак велике тензије у односима између Москве и Вашингтона, изјавио је у среду италијански министар спољних послова Антонио Тајани. Он је такође позвао Запад и
Русију да буду опрезни како би избегли директан сукоб.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

САД су у уторак оптужиле Русију да је оборила беспилотну летелицу МК-9 Реапер, примећену код обале Крима док је обављала извиђачки лет. Вашингтон је тврдио да је летелица била у рутинској мисији у међународном ваздушном простору када ју је пресрео пар руских Су-27, који су бацили гориво на дрон, при чему се један млазњак сударио са елисом Реапера.

Русија је, међутим, инсистирала да њени ловци нису ни дошли у контакт са америчким дроном нити су пуцали из оружја, додајући да је МК-9 „отишао у неконтролисани лет“ и да се срушио „као резултат оштрих маневара“.

Говорећи за ТВ канал Ски ТГ24, Тајани је сугерисао да су, иако су и САД и Русија заузеле оштре ставове поводом инцидента, покушале да „аферу не претворе у цасус белли“. Има чврстине, али нема жеље за ескалацијом“, истакао је он.

Међутим, у садашњој клими, ситуација би могла да ескалира „због људске грешке или агресивног деловања појединца“, упозорио је министар.

Да бисмо избегли најгори сценарио, „потребно нам је много опреза од стране оних који су ангажовани на границама Европе и НАТО-а“, објаснио је Тајани.

Његови коментари долазе након што је координатор америчког Савета за националну безбедност за стратешке комуникације Џон Кирби рекао за ЦНН у уторак да Вашингтон сигурно не жели да сукоб у Украјини „ескалира даље од онога што је већ учинио украјинском народу“. Међутим, амерички министар одбране Лојд Остин је рекао да ће, упркос инциденту, САД и даље „наставити да лете и делују где год то међународно право дозвољава“.

Такође у уторак, осуђујући инцидент као „провокацију“, руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов је сигнализирао да Русија „није тражила конфронтацију“ са Вашингтоном.

У среду је секретар за штампу Кремља Дмитриј Песков изјавио да Москва није имала контакте на високом нивоу са Вашингтоном због пада дрона. Он је додао да, иако су односи између Москве и Вашингтона тренутно у „жалосном стању“, Русија „никада није одбила конструктиван дијалог“.

 

 

Извор: Информер