Русија

НАЈНОВИЈА ВЕСТ: РУСИЈА СЕ ПОВЛАЧИ!?

„Није тајна да непријатељске земље и удружења покушавају да нас ’истисну‘ из Светске трговинске организације (СТО)“, саопштио је директор Одељења за економску сарадњу Министарства спољних послова Русије

Русија се неће повући из Светске трговинске организације (СТО), упркос покушајима низа земаља да је „истисну“ одатле, изјавио је за руски медиј Дмитриј Биричевски, директор Одељења за економску сарадњу Министарства спољних послова Русије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Разматрамо све опције за наше учешће у мултилатералној трговини, анализирајући равнотежу користи и трошкова пуноправног чланства у СТО. При томе полазимо од чињенице да постоје разлози да останемо у организацији као пуноправни члан у циљу одржавања стабилних веза са земљама у развоју које су спремне да наставе сарадњу на равноправној основи и уз обострано уважавање интереса“, рекао је он.

„Није тајна да непријатељске земље и удружења покушавају да нас ’истисну‘ из СТО. На овој позадини, одбијање чланства у организацији Западњаци би доживљавали као доказ ефикасности њихове антируске линије и служило би да додатно заоштре свој антируски курс, као и да појачају процесе ерозије у регулацији светске економије“, нагласио је дипломата.

СТО је безалтернативна глобална платформа на основу које Русија гради трговинске и економске односе са земљама које не спроводе непријатељске акције против ње, додао је он.

„Посебну пажњу посвећујемо интеракцији са партнерима и истомишљеницима из Азије , Блиског истока , Африке и Латинске Америке – земаља такозване „светске већине“. Интеракција са њима постаје све активнија и разноврснија“, наводи се у саопштењу.

Такође, правила СТО су у основи функционисања Евроазијске економске уније, истакао је он.

„Јединствена царинска регулатива ЕАЕУ заснована је на нормама мултилатералног трговинског система и обавезама Русије у организацији. Руска Федерација, као чланица ЕАЕУ, дужна је да поштује правила СТО, а повлачење из ње би нас лишило низа предности у вези са заштитом заједничког тржишта уније од увоза који је осетљив на нашу економију“, нагласио је Биричевски.

 

Извор: Ало