Свет

НАРЕЂЕНА ЕВАКУАЦИЈА! Грађани бежите, долазе!

Фото: Јутјуб

Око 2.500 људи остало је да живи у Капјанску, украјинском граду у североисточној области Харкова. Међу њима су и Љуба и њен супруг Сергеј, који је за ЦНН испричао како је живети у порушеном граду, где се артиљеријска ватра ноћу појачава.

Љуба је разговарала са новинарима који су стајали у ономе што је остало од њене баште након што је уништена пре месец дана током гранатирања куће њеног комшије. Пар је био у кухињи када се то догодило. Упркос гранатирању, одлучили су да не напуштају своју кућу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ово је наш дом. Осим што постаје све топлије, има и кишнице коју скупљамо у канту. Преживећемо“, рекла је Љуба за ЦНН.

Руси су све ближе, па су власти у Купјанску наредиле евакуацију

Костјантин Тарасов, начелник полиције у Купјанску, каже да је од средине фебруара звук артиљерије све ближи. Руски положаји су сада мање од осам километара удаљени од Купјанска – града који су заузели на почетку инвазије и изгубили у септембру током украјинске контраофанзиве.

Украјинске власти су прошле недеље наредиле обавезну евакуацију најугроженијих становника Купјанска због сталног руског гранатирања.

„Свуда смо поставили знаке за бесплатну евакуацију са бројевима телефона за позивање. Како се гранатирање појачавало, све више људи се пријављивало. Али онда је интернет био искључен два дана, па нису могли да ступе у контакт.

Зато смо почели само наслепо обилазити адресе, куцати на врата. Али неки људи одбијају да оду. Они не желе да напусте своје домове и надају се да ће Руси бити потиснути назад“, рекао је за ЦНН Дмитро Ковалов, један од добровољаца укључених у евакуацију.

Власти кажу да осам од 40 евакуација у Купјанску успе сваког дана. Од прошле недеље у граду је и даље било 350 деце и 363 особе са инвалидитетом, рекао је портпарол Купјанске полиције. Осим што константно гранатирање отежава приступ граду, оштећена је и инфраструктура, као и многи путеви који воде ван града.

„Остаћемо овде и сакрити се где можемо“

Главна пијаца у Купјанску претворена је у рушевине, због чега преостали становници купују и продају шта год могу на картонским кутијама поређаним дуж земљане стазе. Овако Лида продаје димљену рибу. Прошле године је преживела шест месеци под руском окупацијом. Она за ЦНН каже да ни овај пут неће напустити Купјанск.

„Ми нисмо пацови! Ако одемо – ко ће овде да преузме кормило? Каква је разлика ако ја одем? Они такође гранатирају Харков. Има ли извесности да ће неко тамо остати жив? Не! Остаћемо овде и сакрити се где можемо… Иза кућа или негде“, рекла је Лида.

Већина зграда у Купјанску је оштећена током немилосрдних напада, а многе су срушене. За последњих неколико хиљада цивила Купјанска није остало много места за скривање, преноси Индекс.

 

 

Извор: Данас