Свет

Немачка у великом проблему! ШОЛЦ ХИТНО РЕАГОВАО!

Највећа немачка банка Дојче банк изгубила је чак 15 одсто своје вредности након великог пада цена акција на берзама што је додатно пољуљало поверење инвеститора у финансијски сектор!

Банка је изгубила три милијарде долара своје вредности и цена њених деоница је пала на 8,13 долара. Због потреса у финансијском сектору морао је да реагује и немачки канцелар Олаф Шолц.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

НИКО НЕ РИЗИКУЈЕ

Страх од домино ефекта и банкрота Дојче банк је све већи, преноси Гардијан, нарочито након колапса три америчке банке пре две недеље и хитне интервенције у Швајцарској. Тада је највећа банка у земљи УСБ била принуђена да купи Креди суис, другу највећу баку у држави, и спасе свог конкурента од пропасти. Индекс банака Еуро Стоxx пао је за 4,6 одсто, а индекс банака Велике Британије изгубио је 3,7 одсто на берзи. Пад вредности акција зебележиле су и немачка Комерцбанк и француска Сосијете женерал – од девет, односно седам одсто.

– Сви су опрезни и нико не жели да ризикује у оваквом окружењу. Ситуација је нестабилна и прерано је говорити да ће се ствари смирити – казао је за Ројтерс Јан фон Герих, главни аналитичар Нордее.

Клијенти и инвеститори по правилу реагују на основу гласина због чега и банке које имају добре показатеље могу да се нађу у великим проблемима. И Банка Силицијумске долине у Сједињеним Државама и Креди суис нису имале проблема са ликвидношћу, али су пале због панике инвеститора и депонената.

Специфичност ове банкарске кризе је и у томе што највећу панику стварају велики депоненти чији износи на рачунима премашују највише износе осигуране штедње и на то реагују инвеститори у обвезнице и деонице банака.

ТУРБУЛЕНТНА НЕДЕЉА

Пад вредности деоница је уследио на крају турбулентне недеље и упркос покушајима немачког канцелара Олафа Шолца, француског председника Емануела Макрона и председнице Европске централне банке (ЕЦБ) Кристин Лагард да увере улагаче и јавност да је банкарски систем стабилан.

– Банкарски сектор у Европи отпоран је јер има снажну позицију капитала и ликвидности. На све њих применили смо регулаторне реформе договорене на међународном нивоу након глобалне финансијске кризе. Потпуно смо опремљени за пружање ликвидности финансијском сектору у еврозони ако је потребно – казала је Лагардова.

Шолц уверен да нема разлога за бригу

Немачки канцелар Олаф Шолц огласио се како би умирио јавност која је забринута због дешавања на тржишту:

– Дојче банк је фундаментално модернизовала и реорганизовала свој пословни модел и веома је профитабилна банка. Нема разлога да будете забринути због било чега – рекао је Шолц.

Међутим, амерички председник Џо Бајден је пре недавне пропасти три америчке банке такође поручио да нема разлога за бригу. Касније се испоставило да су банкротирале, а федералне власти нису дале гаранције за улоге грађана.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс

Ознаке