Свет

НОВИ ОБАВЕШТАЈНИ ПОДАЦИ ОТКРИЛИ: Ево ко је одговоран за напад на Северни ток

Фото: Јутјуб

Нови обавештајни подаци у које су имали увид амерички званичници показују да је проукрајинска група извела напад на гасовод Северни ток прошле године.

Ово је корак према утврђивању одговорности за чин саботаже који је месецима збуњивао истражитеље с обе стране Атлантика, пише Њујорк тајмс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Амерички званичници су рекли да немају доказа да су председник Украјине Володимир Зеленски или његови високи званичници били укључени у операцију ни да су починитељи деловали према налогу било којег званичника украјинске владе.

Напад на гасоводе који Русију повезују са западном Европом подстакао је јавне спекулације о томе ко је одговоран, од Москве и Кијева до Лондона и Вашингтона, и остао је једна од највећих нерешених мистерија рата у Украјини.

Украјина се годинама противила пројекту, називајући га претњом националној безбедности јер би Русији омогућио лакшу продају гаса Европи. Званичници украјинске владе и војне обавештајне службе кажу да нису имали никакву улогу у нападу и да не знају ко га је извео.

Амерички званичници су рекли да постоји много тога што не знају о починитељима и њиховој повезаности. Прегледом новоприкупљених обавештајних података сугерише се да су починитељи противници руског председника Владимира Путина, али не наводи се ко су чланови групе, као ни ко је платио операцију и њоме управљао.

VW Golf 5 na ime kupca ocarinjen

Амерички званичници су одбили да открију детаље обавештајних података и како су они добијени. Рекли су да нема чврстих закључака, остављајући отворену могућност да је операцију можда тајно спровела група извршитеља која је заправо радила за украјинску владу или њене сигурносне службе.

Неке почетне америчке и европске спекулације биле су фокусиране на могућу кривцу Русије, посебно с обзиром на њену моћ у подморским операцијама, иако није јасно какав би мотив имао Кремљ у саботажи гасовода с обзиром на то да су они били важан извор прихода и средство за Москву да изврши утицај на Европу.

VW Golf 5 1.9TDI GT Sport 4Motion

Према једној процени, трошкови поправка цевовода крећу се око 500 милиона долара. Амерички званичници кажу да нису пронашли никакве доказе о умешаности руске владе у напад.

Нису криви ни Американци ни Енглези

Званичници који су прегледали обавештајне податке су рекли како верују да су саботери највероватније украјински или руски држављани, или комбинација украјинских и руских држављана. Они су додали да нису умешани амерички или британски држављани.

VW Golf 6 1.6 TDI

Северни ток је разорен дубоком морском експлозијом у септембру, што су амерички званичници тада описали као чин саботаже. Европски званичници јавно су рекли како верују да је операцију усмерену на Северни ток спонзорисала нека држава, вероватно због тога што су починитељи поставили и детонирали експлозив на дну Балтичког мора, а да нису откривени.

Амерички званичници се нису јавно с тим сагласили.

Експлозив је највероватније постављен уз помоћ искусних ронилаца који нису радили за војску или обавештајне службе, рекли су амерички званичници који су имали увид у нове обавештајне податке. Могуће је да су починитељи у прошлости завршили специјализовану државну обуку.

VW Passat 1.9 tdi

Званичници су рекли да још увек постоје огромне празнине у ономе што америчке обавештајне агенције и њихови европски партнери знају о уништавању Северног тока. Али су додали да би то могло представљати први значајан траг произашао из неколико помно чуваних истрага, чији би закључци могли имати дубоке импликације на западну коалицију која подржава Украјину.

Свака сугестија украјинске уплетености, било директне или индиректне, могла би пореметити деликатан однос између Украјине и Немачке, погоршавајући подршку у немачкој јавности која је прогутала високе цене енергије у име солидарности, пише Њујорк тајмс.

Audi A3 1.8 Turbo FSI Ambiente

Извор: Њујорк тајмс