Србија

НОВИ ВИРУС СЕ ШИРИ СРБИЈОМ! На удару је баш ова група људи, ОВО обавезно морате да урадите ево који су симптоми!

Кракрен, грип или вирус – све више болесних.

Вирусне инфекције још увек харају међу основцима и предшколцима, те се јављају главобоље, малаксалост, температура, кашаљ… У појединим школама ученици изостају због болести, па се догоди да су учионице полупразне. Све траје од седам до 10 дана, али је потребно мировање и издвајање из колектива како се вирус даље не би ширио.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тако је, рецимо, током јучерашњег дана у једној школи на Новом Београду, од 30 у разреду присуствовало само њих 14.

– Малаксалост, нека темепратура од 37 која ломи, кашаљ. Помислила сам да није кракен, јер сада се тај облик короне највише шири, међутим, након тестирања утврдили смо да није ковид. Урадили смо лабораторију и видели да се ипак ради о мешавини бактеријске и вирусне инфекције, па смо узели терапију – каже Милица из Београда, мајка основца.

Током фебруара и марта међу децом највише харају вирусне инфекције. Пролећне температуре измамиле су децу, што је уз малу неопрезност додатно допринело ширењу инфекција.

– Мој син је играо кошарку пре неколико дана испред зграде, наравно сви су скинули јакне и раскомотили се. Сада је њих четворо прехлађених. Температура до 38, кашаљ, али уз одмор и терапију биће боље – каже Милан, отац четрнаестогодишњака.

Недостатак апетита
Осим температуре, малаксалости, главобоље малишани се жале и на недостатак апетита.

– Већ трећи дан дете не иде у школу, нема високу температуру, али је малаксао, боли га глава, не једе ништа – рекла је мајка једног првака.

Шта се дешава са децом?
Лекари објашњавају да ништа није изненађујуће за ово доба године, и да респираторне инфекције круже међу децом. На удару су основци, али и предшколци.

Педијатар ДЗ Чукарица, др Дејан Јонев каже да је све то сезонски и да је потпуно очекивано. Треба се јавити лекару, узимати витамине и оно што лекар препоручи, наравно децу треба искључити обавезно из колектива.

– То је сезонска вирусна инфекција, ништа са високом температуром. Иде кашаљ, главобоља. Жале се деца на малаксалост, да их боле мишићи, губитак апетита, неки умор. Траје неких недељу до 10 дана, треба да мирују и да се држе ван колектива како се то даље не би ширило, уз доста течности, витамина и уз снижавање температуре ако се јави – каже др Јонев.

Пролеће у фебруару
Пролећно време иако је обрадовало многе, а нарочито децу. Овакве осцилације не пријају како одраслима и хроничним болесницима, тако ни деци.

– И мала деца могу осетиити тегобе а то је зато што су у овом периоду склона респираторним инфекцијама а тренутно харају аденовируси – изјавио је др Александар Стојановић, директор ДЗ Палилула, који каже да још увек вируси храрају међу децом.

 

Извор: Srbija Danas