Свет

ОГРОМАН УДАРАЦ ЗА АМЕРИКУ! Склопљен је споразум после овога губе моћ!?

Уместо у доларима, трговинске и друге трансакције између Кине и Бразила обављаће се у јуанима и реалима.

Бразил и Кина су постигле договор о одбацивању америчког долара у корист сопствених валута у трговинским трансакцијама, пише „Фокс њуз“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Споразум ће омогућити Кини и Бразилу да директно обављају трговинске и финансијске трансакције, размењујући јуане за реале – или обрнуто – уместо да прво конвертују своје валуте у амерички долар.
Бразилска агенција за промоцију трговине и инвестиција (АпексБразил) саопштила је да се очекује да ће нови аранжман „смањити трошкове“ и „промовисати још већу билатералну трговину и олакшати инвестиције“.

Најновији подаци показали су да је Кина највећи трговински партнер Бразила, на коју отпада више од петине укупног увоза. САД су на другом месту. Кина је такође највеће извозно тржиште Бразила, са више од трећине укупног извоза.

Кина је претекла Сједињене Државе као највећи трговински партнер Бразила 2009. Данас је Бразил највећи прималац кинеских инвестиција у Латинској Америци.

Званичници две земље постигли су прелиминарни договор о одбацивању америчког долара у јануару, а договор је објављен након пословног самита Кине и Бразила на високом нивоу у Пекингу.

Бразилски председник Лула да Силва, који је положио заклетву у јануару, прешао је на јачање веза са Пекингом након периода лоших односа под његовим претходником Жаиром Болсонаром, који је користио антикинеску реторику у предизборној кампањи и на власти.

Бразилски левичарски председник требало је да посети Пекинг прошлог викенда али је морао да одложи путовање након што је добио упалу плућа. Делегација састављена од министара, сенатора, посланика и стотина пословних људи – укључујући више од 100 из пољопривредног сектора – требало је да прати Лулу током његове прве државне посете откако је преузео дужност.

 

 

Извор: Ало