Свет

ОВАКО ИЗГЛЕДА ОБАРАЊЕ! Предатор против МиГ-25! Након испаљивања две ракете десило се… (ВИДЕО)

Након обарања америчког дрона МQ-9 Реапер од стране руског Су-27 у Црно море, поставља се питање да ли дронови имају шансу у борби против авиона.

Два руска Су-27 пресрела су амерички дрон МQ-9 Реапер 14. марта изнад црног мора и оборила га не користећи ракете већ испуштајући гориво из резервоара. Наводно је други руски Су-27 успео да закачи пропелер Реапера, након чега је дрон пао.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

МQ-9 Реапер је креирао Генерал Атомиц за извиђање и борбу. Најчешц́е се овај дрон може видети опремљен ракетама ваздух-земља. Ово нису ракете за супротстављање било ком борбеном авиону. Међутим, до 2020. године, америчко ваздухопловство је спровело најмање три позната успешна тестирања ракете ваздух-ваздух АИМ-9Кс Блоцк ИИ. Носач ракете и лансирна платформа ракете био је управо МQ-9 Реапер.

Под одређеним околностима, највероватније у борбеним мисијама, америчка беспилотна летелица би могла да буде опремљена ракетама за ваздушну борбу. Прво тестирање ракете ваздух-ваздух у заједничкој употреби са америчким дроном било је 2017. Тада је америчко ваздухопловство саопштило да је успешно погодило прави ваздушни циљ – беспилотни летелицу БКМ-167.

Америчко ваздухопловство може да нападне ваздушни циљ током борбе. Али може ли се одбранити? Одговор је – да. Раним моделима МQ-9 недостајале су такве електронске противмере против непријатељских пројектила. Данас, међутим, МQ-9 Реапер може да обезбеди електронске и потрошне противмере. Слаба карика у овим савременим противмерама је да су оне усмерене на супротстављање копненој, а не ваздушној претњи.

За сада је познат само један случај да је дрон победио ловца. То се догодило прошле године у Украјини када је украјински пилот МиГ-29 уништио десетак иранских дронова Шахид-136. Остаци једног уништеног дрона, међутим, озбиљно су оштетили авион и он се срушио на земљу. Пилот се катапултирао.

Наравно, то није права ваздушна борба између авиона и дрона, али с обзиром да је Шахид тип дрона камиказе, може се рећи да је „успешно ивршио мисију“.

МQ-9 Реапер је направљен на основу првог дрона те врсте, К-1 Предатора, који се такође окушао у борби против руске летелице и „лоше прошао“.

2002. године ирачки МиГ-25 је нападнут од стране К-1 Предатора. Дрон је на њега испалио две ракете ваздух-ваздух.

Авион је успешним маневрисањем успео да их избегне, а затим је испалио ракету ваздух-ваздух која је била фатална за амерички дрон. Дрон је пао на земљу потпуно уништен. Овај инцидент су документовале видео камере дрона који можете погледати на следећем снимку:

Извор: Б92

Ознаке