Свет

ОВАКО ЈЕ РАЗНЕТ СЕВЕРНИ ТОК: Диверзанти једрилицом допремили експлозив, па извршили саботажу (ФОТО)

Фото: Јутјуб

Могући организатори експлозија на гасоводима „Северни ток“ изнајмили су једрилицу под називом „Андромеда“ како би превезли експлозив на место саботаже.

Ову информацију пренео је немачки лист „Шпигл“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„У случају терористичког напада на гасоводима ‘Северни ток’ у Балтичком мору испливавају нови детаљи. Брод на коме су диверзанти, како се претпоставља, превезли експлозив је једрилица „Андромеда“ са матичном луком Бреге на острву Риген“, пише лист позивајући се на изворе у ресорима.

Како се наводи, једрилицу типа „Баварија крузер 50“ дугу 15 метара „група засад неидентификованих лица“ која су користила „фалсификована документа у циљу прикривања“ изнајмила је преко неименоване чартер компаније са острва Риген.

„Шпигл“ је објавио и фотографију брода.

Извори листа тврде да је једрилица испловила из луке Росток-Варнемунде, а почетком септембра накратко је пристала у луци Вик која се налази на северу острва.

Чартер фирма која изнајмљује једрилицу одбила је да објави детаље о клијентима који су изнајмили пловило прошлог септембра. Међутим, немачко тужилаштво потврдило је „Шпиглу“ да је на једрилици извршен претрес у јануару ове године „у вези са сумњивим изнајмљивањем“.

Раније је британски лист „Тајмс“ објавио да су западне обавештајне агенције недељу дана након експлозије знале за украјинску умешаност у саботажу на гасоводима „Северни ток“ и „Северни ток 2″.

У чланку се наводи и да европски обавештајци знају и име „приватног спонзора” саботаже. Службе безбедности не откривају његов идентитет, али кажу да је реч о богатом Украјинцу који, наводно, нема везе са председником Володимиром Зеленским.

Такође, Немачки лист „Цајт“ саопштио је да су немачки истражитељи идентификовали брод са којег је извршена диверзија на гасоводима „Северни ток“, те да трагови воде ка компанији у власништву Украјинаца.

Првобитно је „Њујорк тајмс“, позивајући се на изворе у америчкој администрацији, објавио да нови обавештајни подаци дају основа да се претпостави да нека проукрајинска група стоји иза напада на гасоводе.

Извор: sputnikportal.rs