Русија

ОВАКО СЕ РУСКИ ПИЛОТИ КАТАПУЛТИРАЈУ ИЗ ХЕЛИКОПТЕРА! Након што је летелица погођена ракетом (ВИДЕО)

У драматичном видео снимку приказан је руски авион Ка-52 алигатор који је погођен нечим што изгледа као украјинска противваздушна ракета.

Тада се чинило да се посада хеликоптера катапултира захваљујући првом механизму за избацивање хеликоптера на свету.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Снимак се први пут појавио на интернету 20. марта и постао је виралан на друштвеним мрежама. На снимку се виде праменови дима одмах пошто су се пилот и копилот катапултирали из хеликоптера.

Ипак, снимак се прекида пре него што се успешно избацивање може у потпуности погледати. Тренутно нема доступних јасних информација о статусу пилота хеликоптера. Локација и време снимања спота још увек нису познати.

Украјинска војска је распоредила неколико система противваздушне одбране и противваздушних ракета, приморавајући руске авионе да углавном остану ван украјинског ваздушног простора и лансирају ракете са дистанце.

Хеликоптер Ка-52 пружа ватрену подршку и првенствено има задатак да удари на украјинске тенкове. Као резултат тога, хеликоптер је у опасности да буде оборен од стране ваздушне одбране Кијева.

На пример, раније вирални видео приказује хеликоптер Ка-52 како погађа положаје украјинске војске у близини Угледара. Алигатор је уништио многе украјинске тенкове и војна возила.

Међутим, неколико ових модерних хеликоптера је уништено у борби након што су их погодиле софистициране МАНПАДС које су поставиле украјинске оружане снаге.

Цена једног Ка-52, који се сматра једним од најбољих јуришних хеликоптера на свету, износи око 15 милиона долара.

Међутим, противваздушна ракета коришћена за обарање руског хеликоптера била би много јефтинија од једног Ка-52 Алигатор.

 

Извор: Курир