Свет

ОВДЕ СЕ ПРИПРЕМА МНОГО ВЕЋИ СУКОБ ОД ОВОГА У УКРАЈИНИ! Борбе ће се водити све док…

Борбе на украјинском фронту се настављају, а украјинске власти саопштиле су да је у неколико руских напада дроновима страдало најмање седморо људи.

С друге стране, тензије у ЕУ се не смирују након најаве Велике Британије да ће испоручити гранате са осиромашеним уранијумом Украјини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уколико се Лондон одлучи на овај корак, белоруски председник Александар Лукашенко рекао је да Русија може да испоручи Белорусији муницију са правим уранијумом.

Дакле, мир се очигледно не назире, а чињеница је да ниједна од учесница сукоба није ни близу испуњена својих циљева – а то је освајање или ослобађање украјинских територија.

Поводом тренутне ситуације, али и подела у рату гост јутарњег програма на Курир телевизији је новинар, некадашњи дописник дневног листа „Политика“ из Москве, Слободан Самарџија.

Самарџија је коментарисао коме иде у прилог пролонгирање рата, односно коме у прилог иде да ситуација нема епилог.

– Рат ће се водити све док буде финансијског профита. НАТО и ЕУ се не би упустиле у то да немају одређену корист. То Америка ради самим тим што старо наоружање шаље у Украјину, а купује ново. Тренутно стање рата уопште није као оно када је сукоб почео, све је отишло у неком другом правцу. Практично је постало сукобљавање два света. То смо могли да видимо са овонедељном посетом Ђинпинга Москви, уочили смо да су се тотално раздвојиле западне и источне стране – започео је Самарџија, па наставио и рекао да ће се Европа бацити на друге просторе:

– Ускоро ће се појавити ситуација, односно већ се догодило да се Европа и Исток баце на неке друге просторе јер је Украјина само један део свега тога. То су арапске земље, Африка и Јужна Америка. Дакле тај рат, односно борба између утицаја, се шири и сигурно ће потрајати извесно време.

Самарџија је открио специфчност Русије и Кине, али и то да су се фактички поделили, односно да се не мешају у послове:

– Оно што је специфично у контактима Русија и Кине је то што су јасно одредили своје интересне сфере, а очигледно немају намеру да се мешају једни другима у посао. Томе смо и сведочили недавно када је Кина обезбедила мир између Ирана и Суадијске Арабије, а за то време је Русија одржала самит афричких земаља у Москви и то у моменту посете Сија. Самим тим јер се не мешају у посао, то значи да међусобни односи не могу да им се наруше.

Потом је коментарисао посету јапанског премијера Украјини, односно ситуацију када су две азијске земље посетиле две сукобљене стране.

– Јапански званичник је био у посети Кијеву више из моралног разлога, односно да у виду подршке помогне Украјини. Нису они разговарали о испоруци оружија или сличном, већ само да пруже подршку, поготово јер Америка и Јапан делују сихронизовано. Самим тим, једна од обавеза сваке од земље Запада је да учини оно што је могуће. Додуше, на далеком Истоку се ствари много више кувају него овде. Тамо се припрема много већи рат него што би могао да буде у Европи. Не у правом смислу припрема, већ се по нагомилавању наоружања и стварању база види да ће тамо бити главно супростављање. То је оно чега се Америка највише плаши, односно рата са Кином. Америка се не плаши дешавања у Европи, већ као највећу опасност види Кину, баш због тога су им битни добри односи са Јапаном – рекао је Самарџија.

 

Извор: Курир