Свет

Постављени војни камиони, блокиране улице

Фармери су кренули тракторима у правцу Хага пркосећи забрани за тешка возила уведеној уочи протеста против владиног плана да смањи емисије нитратног ђубрива.

Градске власти су увеле по хитном поступку ту забрану у дану када се очекује да се хиљаде фармера окупе у локалном парку у знак протеста, а истовремено протест планирају и еколошки активисти из групе Побуњеници против изумирања, преноси АП.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Власти су поставиле војне камионе у близини неких раскрсница, како би блокирали улице у случају да фармери тракторима покушају да уђу у центар града.

Протести долазе уочи локалних избора у Холандији, који се одржавају у среду, а на њима се индиректно бира и горњи дом националног парламента, па би то могло да има ефекта на предложено смањење емисије загађујућих нитратних ђубрива.

Фармери такође протестују против владине политике у вези са дечјим додацима као и због третмана становништва у северној провинцији Гронинген, чији домови су оштећени потресима изазваним вишедеценијским вађењем природног гаса, наводи АП.

ТВ станица Ријнмонд из Ротердама приказала је снимак на којем се види колона трактора који прелазе Еразмов мост док се крећу ка Хагу. Хашка полиција је саопштила да је зауставила групу трактора у близини града и њиховим власницима рекла да се паркирају у оближњем селу и на протест оду аутобусом.

Истовремено, активисти групе Побуњеници против изумирања захтевају да влада прекине са, како наводе, подршком компанијама фосилних горива.

Власти су поставиле препреке дуж пута који води ка Хагу, за који је ова радикална еколошка група навела да ће га касније данас блокирати.

Више стотина активиста ове групе приведено је на сличном протесту крајем јануара, подсетио је АП.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг