Свет

ПОТПУНИ ХАОС У ДРЖАВИ! Полиција немоћна да реагује, у питању је преко 300.000 грађана!

Велики број Израелаца изашао је и у суботу на улице, девету недељу заредом, протестујући због владине реформе правосуђа.

Џерузалем пост наводи да је широм земље протестовало око 300.000 грађана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Портпарол израелске полиције саопштио је да је око 200 демонстраната пробило полицијски кордон у Хашалому у Тел Авиву, упалило бакље и да је полиција покушала да их заустави.

У другом извештају се наводи да су се демонстранти пробили на ауто-путу Ајалон и да су покушали да блокирају саобраћај, али да је полиција радила на томе да их растера.

Протест је настао због владиног предлога Закона који би омогућио посланицима да пониште одлуку Врховног суда простом већином.

Одобравање закона о Врховном суду на прелиминарном гласању у Кнесету, био је најновији корак владајуће коалиције Бењамина Нетанијахуа ка реализацији правосудне реконструкције која напредује, упркос позивима на дијалог и консензус америчких Јевреја и председника Израела, као и вишенедељних масовних протеста.

Поред слабљења улоге највишег суда у земљи, демонстранти кажу да предложене промене угрожавају демократске вредности Израела и концентришу власт унутар владајуће коалиције у парламенту.

С друге стране, Нетанијаху и његова владајућа коалиција тврде да је суд годинама имао неконтролисану моћ.

 

Извор: Б92