Свет

ПОТВРЂЕНО! Изабран је нови председник земље!

Народна скупштина Вијетнама изабрала је данас Во Ван Туонга за новог председника те земље.

У оквиру реконструкције највишег руководства Вијетнама, посланици су, на ванредној седници, потврдили избор Туонга (52), након што га је владајуца Комунистичка партија предложила у среду за председника, што је углавном церемонијална улога, објавио је Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Туонг је изабран са 98,38 одсто гласова, навео је интернет портал парламента. У првом говору у парламенту Туонг је, као нови председник, рекао да це одлучно наставити борбу против корупције.

„Бићу апсолутно одан отаџбини, народу и уставу, настојеци да испуним задатке које су ми поставили партија, држава и народ“, навео је Туонг, пренела је вијетнамска државна телевизија.

Туонг је најмладји члан партијског Политбироа, највишег тела које доноси одлуке у земљи. Сматра се да је Туонг близак генералном секретару Комунистичке партије Нгујен Фу Тронгу, најмоцнијој фигури у партијској борби против корупције.

Туонгов избор уследио је након изненадне оставке коју је у јануару поднео његов претходник Нгујен Ксуан Фук кога је Комунистичка партија оптужила за кршење норми понашања према службеницима под његовом контролом.

 

 

Извор: Б92