Свет

ПОЗНАТИ БРОКЕР СА ВОЛ СТРИТА НАКОН БАНКРОТА АМЕРИЧКЕ БАНКЕ! Стиже криза какву свет није видео 50 година?! ПОМЕНУО И ПУТИНА

Брокер Владимир Ђукановић, познат као српски вук са Вол стрита, наводи да ће се криза коју је изазвало затварање америчке банке Силицијумске долине (СВБ) неминовно проширити и на Европу.

Такође наводи да очекује да ће многе финансијске институције платити цену због високе инфлације.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ако се инфлација настави као што смо мислили да ће ове године бити на високом нивоу видећемо све више банкрота у финансијском систему – рекао је Ђукановић.

Брокер је објаснио да је разлог затварања СВБ повлачење новца радника из ИТ сектора и стартапа.

– У СВБ је доста ИТ радника у Америци држало новац, као и доста стартапа, осигурано им је до 250.000 долара и ко год је имао више пара од тога биће у неком проблему. Амерички фонд најавио је баилоут. Биће неке помоћи – навео је Ђукановић.

Објаснио је да је ситуација са затвореном Сигнатуре банком другачија јер су ту држали новац људи који се баве криптовалутама и додао да се не зна да ли ће криза бити сличних размера као 2008. године.

– Кад имаш високу инфлацију не можеш да нађеш квалитетне пројекте на којима можеш да направиш новац. Сама банка улази у проблем јер пада цена обвезница који они држе – рекао је Ђукановић.

Додао је да кад вредност колатерала (залога) опада, банка постаје несолвентна и нема довољно капитала да покрије оно што је издала. Ђукановић је објаснио да нико није одговоран за оно што се десило у банкама у Америци већ да је њихово затварање производ инфлације узроковане ратом у Украјини.

– Све оно што ја причам је Путинова „вепонизација“ инфлације. Имате велику инфлацију на светском нивоу и роба не може да стигне и цене константно скачу. Ја мислим да смо већ ушли у инфланторну спиралу, што ће бити проблем, значи неће се решити за годину-две. Последњи пут када смо имали ту ситуацију седамдесетих година криза је трајала више од 10 година – рекао је брокер.

Ђукановић је навео да централне банке не реагују на целу ситуацију подизањем референтних каматних стопа.

– То је као канцер у биолошком телу. Што брже реагујеш, што га брже одстраниш, пре ћеш оздравити. Ако га не одстраниш зна се која је судбина – закључио је Ђукановић.

Извор: Курир.рс/Мондо