Свет

ПРОГЛАСИЋЕ НЕЗАВИСНОСТ!? Ова земља Европе се распада?

Владајућа Шкотска национална партија изабрала је Хумзу Јусафа за председника странке који има најважнији циљ да оконча три века дугу унију Шкотске са Енглеском.

У Шкотској националној партији (СНП) водила се жестока борба која је разоткрила дубоке поделе у странци у вези са политиком и заустављеном кампањом за независност. За њеног председника изабран је Хумза Јусаф.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Јусаф преузима странку са најважнијим циљем да оконча три века дугу унију Шкотске са Енглеском. Он ће на тој функцији наследити Никол Стерџен која је поднела оставку у фебруару. О његовом избору за премијера сутра ће се изјаснити парламент.

Стреџен је осам година била премијерка Шкотске. Имала је најдужи премијерски стаж и била је прва жена на тој позицији. Јединство СНП-а разбијено је због различитих ставова везано за други референдум о независности Шкотске, односно око његовог организовања. Такође постоје и различити ставови који је најбољи начин спровођења друштвених реформи, као што су права транродних особа.

Иначе, Хамза Јусуф (37) је први муслимански лидер Шкотске и биће први муслиман који води једну државу у Западној Европи. Рођен је у Глазгову. У том граду је дипломирао политичке науке, након чега је радио као помоћник посланика шкотског парламента пре него што је сам изабран за посланика 2011. године.

Јусафов отац је пореклом из Пакистана и дошао је у Шкотску шездесетих година, док му је мајка рођена у Кенији у породици јужноазијског порекла. За Националне новине рекао је да би независна Шкотска у првих пет година требало да размотри да ли треба да се удаљи од монархије и да има изабраног шефа државе.

Јусаф је изјавио да је Шкотској потребна независност више него икада раније. „Ми ћемо бити генерација која доноси независност за Шкотску“, рекао је Јусаф у говору након што је објављено да је изабран за председника СНП-а. Јусаф је као своје циљеве навео поновно покретање референдума за независност и решавање економске кризе.

Новоизабрани лидер је навео да Велика Британија нема право вета на закон о родној реформи Шкотске, обећавајући да ће оспорити потез Лондона да блокира закон који олакшава људима да промене пол. Британска влада је донела планове за блокирање шкотског закона о реформи признавања полова који је усвојио шкотски парламент.

 

 

Извор: Мондо