Русија

ПУТИНА ДОЧЕКАЛИ ОВАЦИЈАМА! Након тога издао им наређење које им се није свидело! УРАДИТЕ ТО ОДМАХ!

Када се састао с њима на почетку рата, Путин им је рекао да му није преостало ништа друго него да покрене своју „специјалну војну операцију“.

Председник Владимир Путин позвао је прошлог четвртка руске милијардере да ставе патриотизам испред профита, поручивши им да инвестирају код куће како би ојачали економију суочену са западним санкцијама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Обраћајући се руској пословној елити лично по први пут од дана када је послао своје трупе у Украјини 24.фебруара прошле године, Путин им је рекао да њихова улога није само да зарађују новац већ да подржавају друштво.

– Одговоран предузетник је прави грађанин Русије, своје земље, грађанин који разуме и делује у њеним интересима. Он не скрива имовину у офшору, већ региструје фирме овде, код нас, и не постаје зависан од страних власти – рекао је Путин.

Он је поздравио „високу мисију“ предузетника који су бринули о својим радницима и усмерили своје таленте не само ка извлачењу профита, већ и ка јавном добру.

Милијардери Олег Дерипаска, Владимир Потањин, Алексеј Мордашов, Немачки Кан, Виктор Векселберг, Виктор Рашњиков, Андреј Мељниченко и Дмитриј Мазепин – чији се интереси крец́у од метала и банкарства до ђубрива – били су међу присутнима на скупу.

Путин је рекао да жели да чује њихове ставове о томе како изградити динамичнију економију која би довела до „приметног побољшања квалитета живота људи широм земље“.

Иако је дочекан овацијама, он је саопштио оштру поруку најбогатијима у Русији: да морају више да размишљају о потребама земље, а мање о сопственом интересу.

Када се састао с њима на почетку рата, Путин им је рекао да му није преостало ништа друго него да покрене своју „специјалну војну операцију“ – што их је у ствари приморало на јавно показивање сагласности.

Многи од тајкуна, познатих као олигарси, касније су стављени под санкције Запада – нешто што је Путин користио као аргумент да је улагање код куће безбедније.

Прошлог месеца је рекао пословним лидерима да обични Руси немају симпатија за конфискацију њихових јахти и палата.

Председник је у четвртак рекао да је пропао, како је рекао, покушај уништења руске економије санкцијама. Али је такође рекао и да земља не може себи приуштити да се опусти, пише Ројтерс.

– Савршено разумем претње које се дешавају и оно што нам злобници говоре, причајући да ће Русија имати проблема на средњи рок – рекао је.

Да, то је претња коју морамо да имамо на уму. Позивам вас да не чекате да дођу ове негативне последице овог средњорочног периода… Морате деловати одмах”, рекао је Путин.

Као најјаснији знак растућих захтева великих предузећа, влада – суочена са све већим буџетским дефицитом – планира да прикупи око 300 милијарди рубаља (3,9 милијарди долара) у виду неочекиваног пореза, иако то неће утицати на компаније за нафту, гас и угаљ.

Министар финансија Антон Силуанов рекао је да ће порез бити постављен на око 5% вишка профита, пренела је новинска агенција ТАСС.

Намет ће законски ступити на снагу од 2024. године, али Министарство финансија очекује да компаније изврше плаћања и ове године, рекао је он.

Русија се нада да ће ове године остварити економски раст, након пада од 2,1% у 2022.

Министар економије Максим Решетњиков рекао је конгресу да ће БДП и инвестиције расти ове године, али није дао процене.

Економија се показала неочекивано отпорном на санкције прошле године, али повратак на нивое просперитета пре сукоба може бити далеко јер је више владине потрошње усмерено на војску.

Путин је ефективно ставио велике делове економије на ратну основу, са одбрамбеним фабрикама које раде даноноћно да производе оружје, муницију и опрему.

 

 

Извор: Srbija Danas