Свет

РАТНИ БРОДОВИ СУ СПРЕМНИ! ОВДЕ Креће војна операција као она у Украјини!?

Два јуришна брода типа 075 Хаинан успешно су прошла све тестове и спремна су за борбена дејства, саопштила је у понедељак Народноослободилачка армија Кине.

Хаинан, први амфибијски јуришни брод типа 075 морнарице Кинеске народноослободилачке војске (ПЛА), недавно се придружио флотили и извео вежбу на далеком мору у западном Пацифику, обележавајући први пут да је Кина одржала експедициону пловидбу са ратним бродом овог типа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Команда Јужне флоте поморских снага ПЛА у водама Јужног кинеског мора, Филипинског мора и западног Тихог океана извела је вежбу у трајању од 30 дана. Током вежбе, бродови су прешли руту од 9.000 наутичких миља.

Кинеска морнарица објавила је први пут снимке два брода који пролазе кроз морска испитивања на кинеској друштвеној мрежи Wеибо још крајем прошле године.

Тип 075 је највећи носач за хеликоптере у служби кинеске морнарице, са палубом за полетно-слетну писту пуне дужине која омогућава истовремено полетање шест хеликоптера. Може да носи до 30 роторкрафта, укључујући З-20 и З-18 кинеске производње и Ка-52 руске производње.

Са седам нивоа пристаништа, брод може да носи 35 амфибијских јуришних возила или три ховерцрафта, као и око 1.000 маринаца и њихову опрему. Овај масивни транспортни брод такође може да носи до 10 кинеских главних борбених тенкова типа 99А, 20 оклопних пешадијских возила типа 05 и 50 теренских возила.

Серија 075 би играла виталну улогу у потенцијалној војној кампањи против Тајвана. Према непотврђеним информацијама, кинеска морнарица планира да изгради још пет бродова типа 075.

Заједно са десет бродова типа 071, морнарица ПЛА припрема моћну флоту за транспорт трупа преко Тајванског мореуза.

Невиђени раст индустрије бродоградње ПЛА морнарице у последњих неколико година је наводно учинио Кину највећом флотом на свету. По броју бродова Кина је већ претекла Сједињене Државе.

 

 

Извор: Б92