Русија

РУСИ У ПАНИЦИ: „Можемо изгубити“

Москва — Руски филмски режисер и сценариста Карен Шахназаров шокирао руску јавност. На државниј телевизији рекао да би Руси требало да признају да могу изгубити рат.

Он је гостовао у емисији Владимира Соловјева, иначе познатог пропагантисте Кремља, која се емитује на руској државној телевизији Русија 1.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“У случају пораза, могли бисмо да се суочимо с најозбиљнијим последицама. Морамо признати да бисмо могли изгубити. Не слажем се с онима који кажу да се то не сме говорити, и да ћемо победити. Не знам баш. Не знам. Морамо признати да бисмо могли да изгубимо”, рекао је он.

Додао је одмах затим и да “ако то не направимо, нећемо бити спремни за тражење другачијих исхода. Неће се ствари догодити саме од себе. То је слабост. То није снага, то је слабост”.

“Морате да будете спремни да истини погледати у очи. Морате да можете да сагледате своје снаге и своје слабости. Морате сагледати ситуацију. Наше друштво није организовано за ову врсту рата. Једноставно није. Овакав рат, битка с целим Западом… Ко ће победити. Дисциплина и чврста организација. Добро организована снага и величанствена дисциплина. То одлучује о свему. То данас у нашем друштву не постоји”, додао је руски режисер.

Русија је, како је даље наставио, потценила јединство Запада.

“Све време говоримо да је Запад на ивици распадања, да се демонстрира у Берлину или шта год. Међутим, то се неће догодити. Ништа се неће распасти. Када Запад осети да би могао да победити, он ће покушати да победи. То му је уграђено у подсвест”, истакао је Шахназаров.

Истиче да се мора озбиљно схватити и украјински председник Володимир Зеленски, за кога је рекао да је врло “опасан” и да “није глуп”. Он игра велику улогу у овој причи. Није само марионета. Заваравамо се када говоримо да је лутка на концу, рекао је такође Шахназаров.

“Морамо некако из тога да извучемо поуке. Морамо да у главе утувимо да је ово опасна ситуација. Не смемо се заваравати да је друштво сада стабилно. Да, у овом тренутку јесте. Али, слушајте, друштво је било стабилно и 1916. године. Успут, било је јако стабилно и 1988, а и 1989. године. Три године пре пада Совјетског Савеза. Било је јако стабилно. А онда се наједном испоставило да није било стабилно. Ситуација је опасна зато ни под којим условима не смемо изгубити. Зато се морамо организовати”, закључио је Шахназаров.

 

 

 

 

 

 

Извор: Јутарњи лист

Ознаке