Свет

РУСИЈА ЈЕ УЗЕЛА БЕЛОРУСИЈУ ЗА НУКЛЕАРНОГ ТАОЦА! Кијев реаговао на Путинову одлуку

Фото: Фејсбук принтскрин

Украјина је коментарисала Путинову одлуку да распореди „тактичко“ нуклеарно оружје на територију њеног савезника.

Русија је узела Белорусију за „нуклеарног таоца“, саопштила је Украјина у недељу након што је председник Владимир Путин најавио распоређивање „тактичког“ нуклеарног оружја на територију њеног савезника.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Кремљ је узео Белорусију као нуклеарног таоца“, написао је на Твитеру секретар украјинског Савета безбедности Алексиј Данилов и додао да је ова одлука „корак ка унутрашњој дестабилизацији земље“. Саопштење руског председника „максимизира ниво негативне перцепције и јавног одбацивања Русије и Путина у белоруском друштву“, додао је Данилов.

Путин је у суботу рекао да ће Москва распоредити „тактичко“ нуклеарно оружје на територију свог савезника Белорусије. „У томе нема ничег необичног: САД то раде деценијама. Оне већ дуго распоређују тактичко нуклеарно оружје на територије својих савезника. Договорили смо се да урадимо исто“, рекао је Путин, и додао да има сагласност Минска.

Иако Белорусија није директно укључена у сукоб у Украјини, Москва је прошле године искористила своју територију да покрене офанзиву на Кијев и за извођење напада, наводе украјинске власти.

Према Путиновим речима, одлука о размештању „тактичког“ наоружања у Белорусији подстакнута је спремношћу Лондона да пошаље оружје са осиромашеним уранијумом у Украјину, о чему је недавно говорио британски званичник. Путин је запретио да ће употребити исту врсту муниције ако је добије Кијев.

„Русија, наравно, има чиме да узврати. Имамо, без претеривања, стотине хиљада таквих граната. За сада их нећемо користити“, рекао је руски председник.

 

 

 

 

 

 

Извор: МОНДО