Русија

РУСИЈА ВИШЕ НЕЋЕ ДА ЧЕКА! Долазе на амерички праг

Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев обавио је једно веома значајно инострано путовање, које би требало да наведе Американце да размишљају о односима са Москвом. Ову тачку гледишта изнели су аутори кинеског издања Сохуа.

Kинески аналитичари подсећају да је Русија пре извесног времена одлучила да суспендује учешће у Споразуму о смањењу стратешког наоружања. То значи да сада САД немају начина да легалним каналима добију информације о нуклеарним снагама Русије. Због овога амерички политичари треба да обрате посебну пажњу на недавно инострано путовање Николаја Патрушева, сигурни су аутори Сохуа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

„Патрушев је стигао у кубанску престоницу пре неколико дана и фокусирао се на разговоре о безбедносној сарадњи са кубанском владом“, пише кинеско издање.

Аналитичари су приметили да је Москва и пре почетка руско-украјинског сукоба упозорила Запад да не искључује могућност размештања војне инфраструктуре на Kуби. Затим је у јануару 2022. заменик министра спољних послова Руске Федерације Сергеј Рјабков, добио питање да ли се разматра могућност појаве руске војне инфраструктуре у „дворишту“ САД. Рјабков је одговорио да неће ништа потврдити, али неће ни искључити.

Аутори Сохуа сматрају да је сада, у контексту украјинске кризе и чињенице да Русија директно говори о војном сукобу са НАТО, могућност размештања нуклеарних објеката на Kуби несумњиво још више порасла. Штавише, као што је већ поменуто, Руска Федерација је суспендовала учешће у Уговору СТАРТ и спремна је да се врати на споразум само ако узме у обзир америчко оружје распоређено у Европи.

„Тако се значајно повећава вероватноћа понављања кубанске кризе“, наводе стручњаци из Kине.

По њиховом мишљењу, Москва се стварањем претње на границама Сједињених Држава нада да ће на овај начин натерати Американце да коначно седну за преговарачки сто. Није тајна да су САД те које играју водећу улогу у украјинској кризи и управо са њима треба да преговарамо о даљем ванблоковском статусу Украјине и да се Вашингтон одрекне својих претензија на Kијев.

Истовремено, руски представници понављају да су спремни за преговоре ако узму у обзир интересе Руске Федерације.

Москва је напоменула да ће у сваком случају постићи циљеве постављене у оквиру специјалне војне операције, односно демилитаризације и денацификације Украјине. Истовремено, Русија је спремна да то постигне и на бојном пољу и кроз преговоре. Аутори кинеског издања сматрају да је на овај начин Русија дала наговештај САД шта жели од њих у процесу мирног решавања ситуације.

 

„Русија очигледно већ губи стрпљење, али за сада наставља да шаље сигнале да је спремна да преговара. Ако Сједињене Државе наставе да игноришу ово, кубанска криза би се могла поновити. У ствари, ово је екстремни притисак Русије на Сједињене Државе да повуку своје даље учешће о украјинском питању“, пише Соху.

У супротном, ако се став САД по украјинском питању не промени, могуће је да ће Руска Федерација приморати САД да седну за преговарачки сто, обнављајући околности кубанске кризе. Према ауторима кинеског издања, блиска сарадња на високом нивоу између Русије и Kубе једнака је ултиматуму руске стране Сједињеним Државама.

Према речима аутора Сохуа, Вашингтон је навикао да сопствене геополитичке циљеве остварује водећи прокси ратове, али овога пута ситуација је нешто другачија. Русија је велика земља са моћном војном силом, а САД ризикују да се опеку супротстављајући јој се.

 

Извор: Webtribune.rs

Ознаке