Свет

САД У СТРАХУ ДА БИ КИНА МОГЛА ДА ПОНОВИ ПЕРЛ ХАРБОР: Ово застрашујуће оружје их плаши

Пекинг је изградио огроман арсенал хиперсоничног оружја – названог „убице носача“ – с циљем неутрализовања америчке морнарице и напада објеката на Пацифику.

Кина је већ показала своју војну моћ лансирањем двеју хиперсоничних нуклеарних ракета које су обишле ​​свет и „пркосиле законима физике“, пише Тхе Сун.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Док настављају да се повећавају напетости између Вашингтона и Пекинга око Тајвана, амерички званичници страхују да би Кина могла да употреби хиперсонично оружје како би, у случају рата, уништила америчке ратне авионе и базе у Јапану или Гуаму. Сада, стручњаци упозоравају да Кина користи зелене ласере испаљене са сателита за прикупљање обавештајних података за изненадне нападе ракетама.

Испрва се мислило да ласери уочени изнад Хаваја долазе с НАСА-иног сателита, али испоставило се да је то Даqи-1 – кинески сателит за праћење загађења.

Рик Фишер, стручњак за кинеску војску из Међународног центра за процену и стратегију, рекао је да је сателит „класичан случај кинеске двоструке намене“ цивилне технологије која такође служи војним мисијама.

Истакнуо је да би кинеска ласерска активност могла да отвори пут за изненадни напад ракетама у стилу Перл Харбора на Хикам – заједнички објекат америчке морнарице и авијације. Фишер је такође упозорио да би Кинеска народноослободилачка војска (ПЛА) могла да гађа друге америчке базе од Јапана до Калифорније.

„Заиста постоји све већа кинеска претња Хавајима, али у општем рату око Тајвана ПЛА ће вероватно циљати америчке објекте у Јапану, Јужној Кореји, Аљасци и Калифорнији“, рекао је Фишер.

„Кинески метеоролошки сателити који користе зелене ласере могу да помогну у прецизном циљању бојевих глава ‘Хyперсониц Глиде Вехицле’ који ће носити балистичке ракете које лансирају из ваздуха бомбардери Xиан Х-6Н, а које се могу напунити горивом како би стигле до Хаваја.“

„Ласери Даqи-1 посебно прате густину атмосфере и могу да открију различите смерове ветра“, појаснио је Фишер даље.

„Ово су управо подаци потребни Кини за прецизно гађање возила малих нуклеарних бојевих глава с вишеструким повратком или новијих бојевих глава хиперсоничних клизећих возила. ХГВ бојеве главе настоје да искористе ниске путање које су такође ниске надморске висине и самим тим су врло осетљиве на неповољне временске услове, што захтева прецизност временских података која би била доступна ласерским мерењима.“

Кинески арсенал хиперсоничних пројектила раније је описан као ‘гаме цхангер’ од стране западних стручњака.

Америчка одбрамбена обавештајна агенција ове недеље је упозорила да је Кина можда већ распоредила оружје које може да погоди америчке базе у Пацифику. Амерички одбрамбени званичници верују да Кина сада надмашује Русију у развоју хиперсоничног оружја – које се може кретати брзинама пет пута већим од брзине звука.

Најновији кинески пројектил у служби, ДФ-17, постао је потпуно оперативан почетком јануара. ДФ-17 је балистичка ракета средњег домета с дометом до 2.500 км. Према америчкој војсци, способан је за „екстремне маневре“ и „акције избегавања“.

Кина такође има интерконтиненталну балистичку ракету ДФ-41 – опремљену хиперсоничним клизећим возилом. Пројектил може носити 10 нуклеарних бојевих глава с дометом већим од 14.000 км – што га чини способним да погоди било коју локацију на Земљи, према кинеским медијима.

Пекинг је такође направио прототип хиперсоничне летелице назван Старрy Скy-2 која би могла да преноси нуклеарне пројектиле брзином шест пута већом од брзине звука.

Вест о све већој војној снази Кине долази у тренутку када букте напетости између Вашингтона и Пекинга око Тајвана за који Кина верује да је отцепљена покрајина, а не суверена нација. Страхује се да су Пекинг и Тајпеј на рубу сукоба који би могао да заврши увлачењем САД-а и потенцијално прерсте у трећи светски рат.

САД је непрестано стајао на страни Тајвана док се суочава са све већом војном агресијом Кине. Напетости су додатно порасле након што је америчка војска оборила наводно кинески шпијунски балон. У меморандуму који је тада процурио, Мике Минихан, начелник Команде ваздушне мобилности америчких ваздушних снага, рекао је: „Инстинкт ми говори да ћемо се борити 2025.“

Британски премијер Риши Сунак одлетео је у недељу у САД на разговоре о одбрани с председником Џоом Бајденом и аустралијским премијером Ентонијем Албанезеом. Светски лидери требало би да расправљају о следећој фази програма нуклеарних подморница АУКУС – пакта према којем УК и САД помажу Аустралији у набави подморница на нуклеарни погон.

„Изградићемо глобална савезништва чврста као камен и осигурати да Уједињено Краљевство буде на врхунцу одбрамбених способности, технологије и економске отпорности“, известио је Даунинг Стрит. Сунак је изјавио да АУКУС „повезује везе с нашим најближим савезницима и пружа сигурност, нову технологију и економску предност код куће“.

Извор: net.hr/The Sun