Русија

САДА МОЛЕ ПУТИНА! Руском председнику стигло писмо „Молимо вас…“ (ВИДЕО)

У слабо осветљеној просторији десетак мушкараца у руским војним униформама, лица скривених тамним балаклавама причитали су писмо упућено Владимиру Путину.

„До данас још нисмо примили оружје и муницију“, рекао је тај мушкарац, идентификујући своју групу као војнике из 580. одвојене хаубичке артиљеријске дивизије из Серпухова, града који се налази 100 километара јужно од Москве, а чија јединица је сада стационирана у Доњецку, у источној Украјини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Тражимо да се наши момци повуку из овог напада јер немају потребну обуку или искуство“, молио је мушкарац.

Његов глас је био компјутерски измењен како би заштитио свој идентитет.

„Драги Владимире Владимировичу, молимо вас да решите ову ситуацију“, рекао је.

Апел, који се овог месеца појавио на руским Телеграм каналима, био је само један у низу нових видео снимака који су се појавили од средине фебруара у којима се недавни руски регрути жале да су послати да се боре и гину на линијама фронта у Украјини, користец́и изразе као што су „злочиначка наређења“ и „бесмислени напади“.

Један руски медиј Вјорстка израчунао је да су се за месец дана регрути из најмање 16 региона широм Русије појавили на видео снимцима који позивају на Путинову интервенцију. У њима се десетине регрута жале да су принуђени да јуришају на украјинске положаје без довољне обуке, муниције или наоружања.

Трећи јавни апел
Регрути се жале да им је дато оружје и речено им је да трче према непријатељским положајима и пуцају.

На једном снимку, снимљеном 7. марта, војници јединице из Иркутска, града у Сибиру, жале се да су „послати на клање“, а ово је био њихов трец́и јавни апел Путину. Једна група регрута из Калињинграда, Мурманска и Архангелска, који су се представили као „јединица 41698“ 5. моторизоване бригаде, саопштила је да је у њиховом првом нападу у само једном рову страдало чак шесторо другова.

„Људи џабе гину. Ми нисмо месо. Спремни смо да се боримо достојанствено, а не као месо, у фронталним нападима“, каже један од њих.

Други видео, који је 11. марта наводно снимио 1453. пук из Перма и Свердловске области на Уралу, говори о „неоправданим губицима“ и каже да је током недавног напада четворо погинуло, а 18 рањено.

Видео снимци такође откривају неуспех Москве да реши критичне и срамотне проблеме са снабдевањем, што је довело до наоружавања војника оружјем и униформама из периода Другог светског рата.

Неке од тих притужби су први пут изнете прошле јесени, преко снимака, који су почели да се појављују убрзо након што је Русија започела делимичну војну обавезу. Али, како пише Вашингтон пост, руски званичници нису одговорили на ове видео поруке, а за сада нема знакова да ће председник Путин одговорити на апеле. У новембру, током договореног састанка са групом мајки војника, Путин је веома негативно реаговао на тадашње видео снимке:

„Не треба потпуно веровати интернету јер је пун свих врста лажних прича, обмана и лажи“, рекао је Путин, преноси „Јутарњи лист“.

Али и после тога, мајке и ћерке мобилисаних бораца бележиле су нове поруке које су слале руским властима. У једном видео снимку, објављеном 12. марта, око двадесетак жена апеловало је на Путина и министра одбране Сергеја Шојгуа да уклоне своје мушкарце са линије ватре.

„Наши људи се шаљу као месо да нападну добро брањене тачке, пет мушкараца против 100 добро наоружаних непријатеља. Спремни су да поштују своју дужност према својој земљи према специјализацији за коју су обучени, а не као јуришна пешадија“, рекла је једна жена.

Исто тако, у већини видео снимака, регрути пажљиво говоре да су посвећени војној дужности и да желе да наставе да се боре за своју земљу. Вец́ина регрута је такође предузела кораке да сакрије свој идентитет.

 

Извор: Б92