Свет

СЕВЕРНА КОРЕЈА РАКЕТАМА ДОЧЕКАЛА АМЕРИКАНЦЕ! Кључа на све стране, светски сукоб пред вратима!

Фото: твитер

Северна Кореја је испалила две ракете на циљеве под водом, потврдила је званична новинска агенција КЦНА!

Најновије лансирање, прво које је после дужег времена извршено са подморнице, уследило је уочи почетка великих војних вежби Јужне Кореје и Сједињених Држава, највећих у последњих пет година.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Озбиљне претње

Агенција КЦНА је пренела да се ради о вежби лансирања стратешких крстарећих пројектила и да је подморница „8.24 јонгунг“ испалила два стратешка крстарећа пројектила у воде на источној страни Корејског полуострва.

Пројектили су путовали брзином од око 1.500 километара пре него што су погодили циљ у мору, известила је КЦНА.

Начелник генералштаба јужнокорејске војске рекао је да је војска била у стању високе приправности и да обавештајна служба ради са својим америчким колегама на анализи провокације.

Војни маневри Сеула и Вашингтона почели су упркос претњама Пјонгјанга, који је последњих недеља интензивирао тестирање ракета кратког и средњег домета.

Предвиђено је да вежбе трају 11 дана. Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун наредио је својим војницима да буду спремни да одговоре на „безумне припреме за рат непријатеља“.

САД појачавају своја савезништва у Азији због растуће претње Северне Кореје, али и због појединих кинеских мера.

Северна Кореја је током прошле године континуирано увећавала свој нуклеарни арсенал заштићена потезима Кине и Русије, који су блокирали САД у намери да пооштре санкције тој држави.

Нема технологију?

Експерти наводе да Северна Кореја, која је под санкцијама, нема технологију нити ресурсе да изгради флоту од неколико подморница способних за лансирање пројектила великог домета.

Протеклих година, САД и Јужна Кореја су отказале или смањиле број вежби како би приволеле Северну Кореју да настави преговоре о денуклеаризацији свог војног арсенала.

 

Извор: Курир