Свет

СНИМЉЕН ОГРОМАН БЉЕСАК: Метеорит ударио у Месец (ВИДЕО)

НЕВЕРОВАТАН снимак показује тренутак када је метеорит ударио у Месец, урезујући кратер на његову површину.

Огроман бљесак светлости снимио је јапански астроном 23. фебруара у ономе што је описано као вероватни „бљесак лунарног удара“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Даичи Фуђи, шеф астрономије у Градском музеју Хиратсука, снимио је сцену у делићу секунде нешто после 20.15 (11.15 ГМТ) из своје куће у Хиратсуки, у Јапану.

На Твитеру је написао: „Успео сам да ухватим највећи бљесак лунарног удара у својој историји посматрања!“

У време посматрања није било вештачког сателита који је прошао преко Месечеве површине, а по начину на који сија, велика је вероватноћа да је у питању лунарни удар.

Фуђи је рекао да се чинило да је објекат пао близу кратера Иделер Л, мало северозападно од кратера Питискус на Месецу.

– Новостворени кратер би могао имати око десетак метара у пречнику и на крају би га могао снимити НАСА-ин Лунар Рецоннаиссанце Орбитер или индијска лунарна сонда Цхандраиаан 2 – рекао је Фуђи.

Пошто је светлост коју је ухватила његова телефото камера била тако јака, он је тврдио да је „генерисани кратер велики“ и да су „пруге јасно видљиве“.

Међутим, метеорити и ватрене кугле нису видљиве, јер месец нема атмосферу, додао је, али у тренутку када се кратер формира он „светли“.

Audi A3 1.8 Turbo FSI Ambiente

Он је наставио: „У то време висина месеца је била само седам степени и било ми је драго што сам успео да изгурам до последњег тренутка.“

Око 100 метеорита величине пингпонг лоптице свакодневно удари на Месец, према Билу Кукиу, шефу НАСА-иног уреда за метеороидну животну средину у НАСА-ином центру за свемирске летове Маршал у Алабами.

Прошле године је рекао за Ливе Сциенце : „То укупно износи око 33.000 метеорита годишње.“

– Упркос својој малој величини, свака од ових стена величине лоптице за пингпонг удара о површину снагом од 3,2 килограма динамита.

Нешто више од недељу дана пре него што је Фуђи објавио снимак, други метеорит је такође створио звезду падалицу која се могла видети широм јужне Енглеске и Велса и у деловима Француске.

Стена, названа 2023 ЦКС1, ушла је у атмосферу око 3 километра од француске обале у 3 сата ујутру, стварајући ватрену лопту док се распадала на мале делове који су пали у море.

VW Golf 5 1.9TDI GT Sport 4Motion

То је био тек седми пут да је успешно прогнозиран удар астероида, што је, како је Европска свемирска агенција рекла, „знак брзог напретка у глобалним способностима откривања астероида“, преноси Дејли Мејл.

Међутим, сматра се да се највећи познати лунарни удар догодио пре око 4,3 милијарде година у близини његовог јужног пола.

Кажу да је масовни удар послао огромну топлоту кроз унутрашњост Месеца.

Извор: Дејли Мејл