Русија

ШОЈГУ ПОСЛАО ОШТРО УПОЗОРЕЊЕ! Поменуо Нато и Србију!

Сергеј Шојгу упозорио да ће муниција са осиромашеним уранијумом озбиљно утицати и на здравље украјинских војника, подсећајући да се то десило и на КиМ.

У последњој у низу реакцја Москве на најаву Велике Британије да Украјини пошаље муницију са осиромашеним уранијумом, руски министар одбране је данас подсетио да је такву муницију користио и НАТО током бомбардовања Србије 1999. године, као и да је она негативно утицала на здравље НАТО војника.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је у интервјуу за телевизију Русија-1 на рекао да су последице њене употребе делимично испитане.

Било је последица по здравље оних који су користили ту муницију. Било је озбиљних здравствених стања и она су проучавана. Међутим, нису испитали какав је ефекат муниција имала на оне против којих је била коришћена, додао је руски министар, преноси Тасс.

Заменица британског министра одбране Анабел Голди раније је рекла да ће, поред испоруке борбених тенкова „челенџер 2“ , Велика Британија Кијеву испоручивати муницију, укључујући гранате које садрже осиромашени уранијум.

Руска амбасада у Лондону упозорила је британску владу да не снабдева Кијев таквом муницијом.

Према речима руских дипломата, овај корак је препун ризика за даљу ескалацију сукоба.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је јуче да најава Велике Британије да ће Украјини обезбедити муницију са осиромашеним уранијумом значи да је преостало „све мање корака“ до нуклеарног сукоба.

 

Извор: Wебтрибуне