Србија

СПРЕМА СЕ ТЕРОРИСТИЧКИ НАПАД!? Ово би могло бити погубно за Србију!

У случају диверзије, Србија би остала без гаса, па су мере безбедности дигнуте на највиши могући ниво, сазнаје Српски телеграф .

Мађарске обавештајне службе су дошле до поузданих сазнања да се спрема терористички напад на „Турски ток“, који би имао катастрофалне последице по земље које се снабдевају овим гасоводом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Реприза саботаже „Северног тока“, овог пута на југу Европе, значила би потпуни прекид испоруке гаса из Русије. Питање је коме би такав сценарио више одговарао: да ли Москви, која би за то оптужила Запад и окренула погођене земље на своју страну, или Америци, која би на тај начин приморала те земље да се искључиво оријентишу на снабдевање њеним течним гасом – кажу дипломатски извори Српског телеграфа.

СТРАТЕГИЈА
Због тога је и турска контраобавештајна служба повећала мере безбедности, а морнарица појачала контролу поморских делова енергетске инфраструктуре земље, укључујући неутралне воде. Формирана је чак и посебна јединица.

Мађари су о својим сазнањима обавестили и колеге у Србији, с којима уговарају даљу стратегију, па су мере безбедности подигнуте на највиши могући ниво. Да се спрема паклени план, потврдио је и мађарски премијер Виктор Орбан, који је рекао да намерава с партнерима из Београда да предузме мере за спречавање саботаже.

– Минирање „Северног тока“ је било терористички акт, нећемо дозволити такво нешто и на гасоводима на краку „Турског тока“, којим се руски енергент транспортује кроз Бугарску, Србију и Мађарску. Ако су то урадили на северу, да гас не би могао да долази из Русије у Европу, онда исто могу да учине и на југу. Заједно са Србијом смо јасно ставили до знања да им то неће поћи за руком – рекао је Орбан.

БИА НА НОГАМА
Алармантна сазнања је с грађанима још средином октобра прошле године поделио и председник Србије Александар Вучић, а повод је био покушај минирања „Турског тока“ на територији Русије.

– Разговарао сам с БИА, разговараћу и с полицијом да се дижу хеликоптери због потенцијалних диверзија. Да је саботажа у Русији успела, не знам шта бисмо радили. То би значило да не бисмо имали струје јер не би радиле гасне електране, ТЕТО Нови Сад, Зрењанин и ТЕТО Панчево. То би значило да нема гаса, ничег нема без обзира на наше резерве, које су највеће у историји – рекао је тада Вучић.

Он је обелоданио да наше службе чувају главну компресорску станицу на гасоводу код Велике Плане:

– Надгледамо је и дроновима, као и код Панчева и Госпођинаца, али и мерних станица Параћин и Вршка Чука. То је пет кључних тачака.

Поправка немогућа због санкција
Ако би диверзија на „Турском току“ била успешно изведена на дну Црног мора, тај квар не би могао да буде поправљен у догледно време.

– Једина која има технологију за то је европска компанија „Аллсеас гроуп“, са седиштем у Швајцарској, која је и изградила подводни део гасовода. Међутим, она сада не би могла да буде ангажована на поправкама због санкција ЕУ против Русије – објашњава стручњак за енергетику Милош Здравковић.

Међусобне оптужбе због „Северног тока“
Одмах после диверзије на „Северном току“ почеле су међусобне оптужбе. Москва је тврдила да иза свега стоји Америка, којој не одговара да се Европа снабдева гасом из Русије, док су с друге стране стизале тврдње да је саботажа била показна вежба.

– Русија можда упозорава и сигнализира Европи и Западу да је спремна да оштети цивилну инфраструктуру. Напади на гасоводе данас би могли да наговесте нападе на подморске каблове за пренос података сутра – наводи се у анализи на сајту Центра за стратешке и међународне студије.

Кристин Берзина из немачког Маршаловог фонда подржала је ту тезу:

– Нови гасовод између Норвешке и Пољске, која покушава да прекине ослањање на руску енергију, веома је осетљива тачка. Русија може да застраши Европљане актом саботаже јер, ако су у стању да разнесу ове гасоводе на дну Балтичког мора, могли би то да ураде и с новим цевима.

 

Извор: Република