Свет

СПРЕМНИ СУ ЗА РАТ! Испаљен нуклеарни дрон

ПЈОНГЈАНГ је тестирао нови офанзивни подводни дрон са нуклеарним оружјем, известили су данас државни медији, а севернокорејски вођа Ким Џонг Ун упозорио је да заједничке војне вежбе Јужне Кореје и САД треба да се окончају, преноси Ројтерс.

Током теста, нови севернокорејски дрон се кретао под водом на дубини од 80 до 150 метара више од 59 сати и детонирао је ненуклеарни терет у близини источне обале земље у четвртак, саопштила је севернокорејска државна новинска агенција КЦНА .

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Овај нуклеарни подводни дрон за напад може да се распореди на било којој обали и луци или да се одвуче површинским бродом ради операције – наводи се у извештају КЦНА, уз напомену да је Ким лично надгледао тестирање.

На фотографији коју су објавили државни медији види се да се Ким смеје поред великог објекта у облику торпеда, али он није идентификован као нови дрон.

Севернокорејски вођа је изразио „своју одлучност да натера америчке империјалисте и јужнокорејски марионетски режим у очај због својих избора“, саопштила је КЦНА, додајући да је Ким упозорио непријатеље да треба да одмах зауставе безобзирне војне вежбе против Северне Кореје.

Пјонгјанг је такође саопштио да је у среду лансирао крстареће ракете, током увежбавања тактичких нуклеарних напада, потврђујући раније извештаје јужнокорејске војске.

Крстареће ракете су биле опремљене „пробном бојевом главом која симулира нуклеарну бојеву главу“ и летеле су 1.500-1.800 км, према КЦНА.
Најновија тестирања Пјонгјанга обављају се у тренутку када су јужнокорејске и америчке трупе у понедељак покренуле своје највеће амфибијске вежбе искрцавања у последњих неколико година, у којима учествује амерички амфибијски јуришни брод.

Северна Кореја је саопштила да војне вежбе САД и Јужне Кореје захтевају од њених снага да се „спреме за рат већих размера и појачају своје нуклеарне снаге и по квалитету и по квантитету на приоритетној основи “.

Вашингтон и Сеул тврде да су њихове вежбе искључиво дефанзивне и критикују тестове Пјонгјанга као дестабилизујуће и кршење санкција УН.

 

 

Извор: Новости