Свет

СРАМНА ИЗЈАВА МАКРОНА УВРЕДИЛА ЦЕО БАЛКАН

Фото: Јутјуб

Француски председник Емануел Макрон је након посете Конгу поручио „Не пљачки, не балканизацији, не рату у Демократској Републици Конго“, а изјава не би била спорна да се у њој не спомиње израз „балканизација“ који је у најмању руку увредљив за становнике Балкана.

Посета Конгу је део турнеје француског председника по западној Африци у којој је намеравао да се промовише наводно нови приступ Француске према њеним бившим колонијама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У говору у Паризу пре пута Макрон је позвао на изградњу новог балансираног односа са Африком и редуковање француског војног присуства у западној Африци.

– Циљ ове нове ере је распоредити нашу безбедносну присутност у приступу темељеном на партнерству – рекао је Макрон у говору.

У будућности ће француске војне базе на континенту бити „управљане“ с локалним особљем, рекао је француски председник, док ће у следећих неколико месеци доћи до „видљивог смањења“ броја француских војника стационираних у Африци.

Током посете Демократској Републици Конго, Макрон је осудио групу М23 која води побуну против државе у источном дијелу, и за коју се сматра да ужива подршку суседне Руанде.

– Не пљачки, не балканизацији, не рату у Демократској Републици Конго. Француска се никада није мирила са фаталношћу историје, нити са ужасом рата – написао је Макрон на Твитеру.

Док су са једне стране позитивне намере француског одмицања од колонијалних традиција у Африци, употреба израза балканизација говори да за Макрона сви делови Европе нису баш једнаки.

Коришћење израза балканизација је један од негативних стереотипа везаних за Балкан, од којег се савремена Европа требала већ давно одмаћи и осудити га као део балканизма којег је у својој књизи „Имагинарни Балкан“ описала бугарска историчарка Марија Тодорова.

Наиме, у књизи „Имагинарни Балкан“, Тодорова је тезу о оријентализму како ју је успоставио Едвард Саид прилагодила и применила на европски поглед и стереотипе према Балкану, као „европском другом“, где Европа, њени политичари и интелектуалци често са презиром гледају на географски део Европе, који није сасвим Европа.

Док се данас изрази оријентализма дочекују „на нож“ и оштро осуђују, очито је да су и за највеће европске демократије изрази балканизма сасвим прихватљиви да се користе у свакодневном дискурсу који се онда у том контексту може слободно назвати и неоколонијалним.

Како поверовати да је искрена жеља Француске да у окриље како се то воли рећи европске породице прими државе Западног Балкана када је за њеног председника пригодно да „балканизацију“ стави између пљачке и рата.

Сам израз балканизација је настао у 19. веку за настанак низа мањих држава на рушевинама прије свега Османског царства. Дакле, у 19. веку балканизација је заправо била борба народа Балкана за национално ослобођење. Израз балканизација је поновно добио на популарности у време распадања Југославије деведесетих година.

Дакле, Макрон је, покушавајући се представити као пријатељ Конга у једном изразу показао да су за њега неки делови Европе још увек везани за негативне стереотипе, а не наводно уједињену Европу.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс/sd.rs