Свет

СРБИЈА ЋЕ ОДБРАНИТИ СВОЈ ДЕО, ТУРСКА ДИГЛА МОРНАРИЦУ

Стејт департмент је прошле недеље издао саопштење у којем се наводи да Сједињене Државе немају везе са саботажом гасовода „Северни ток“, као и да је Вашингтон спреман да то понови на састанку Савета безбедности Уједињених нација.

Одговарајући на питање да ли би УН требало да буду укључене у истрагу инцидента, портпарол министарства спољних послова САД Нед Прајс рекао је да се експлозија догодила ван територије Сједињених Држава, те да партнери у чијим водама се експлозија догодила треба да спроведу истрагу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Званичник кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин уздржао се од директног оптуживања Сједињених Држава за умешаност у напад, али је указао да су сви западни мејнстрим медији одједном занемели након што је новинар и добитник Пулицерове награде Симор Херш детаљно описао на који начин су САД дигле у ваздух руски гасовод.

Коментаришући Хершово писање, Венгбин је позвао на непристрасну истрагу саботаже гасовода, док је Русија напад на гасовод окарактерисала као акт међународног тероризма.

У међувремену, открића америчког новинара изазвала су забринутост стручњака за судбину Турског тока јер је мотив јасан: прекинути испоруку гаса из Русије у Западну Европу, због чега се може извести закључак да је наредни корак саботажа „Турског тока“.

Иначе, „Гаспром“ је од почетка фебруара повећао испоруке у Европу, па је тако Турски ток надмашио количину гаса која се извози преко Украјине. Управо због тога, стручњаци упозоравају да би и „Турски ток“ могао да буде у опасности.

САД користе украјинску кризу против Европе

Професор на Универзитету у Истанбулу Мехмет Перинчек подсећа за „Взгљад“ да су се САД и Украјина пре четири године договориле да координишу своје напоре у покушају заустављања изградње друге линије „Турског тока“.

– Одговарајући протокол потписали су државни секретар Мајк Помпео и украјински министар спољних послова Павло Климкин који је посетио Вашингтон у новембру 2018. године. Текст овог документа је лако пронаћи на сајту Беле куће. Логично је претпоставити да Кијев и Вашингтон и данас следе такав циљ. У првим годинама покушавали су да зауставе ‘ток’ чисто политичким средствима, али су недавно прибегли насилним методама. Како је раније објављено, терористи кијевског режима покушали су прошле јесени да дигну у ваздух гасовод ка Турској – наводи Перинчек.

Додаје да Американци сада користе украјинску кризу, не само против Русије, већ и против Европе.

– Они желе да лише Европу руског природног гаса и тако повећају зависност од САД. Тренутно продају свој природни гас преко океана, који је четири пута скупљи од руског. Обим је мањи, цена је већа, а логистика је много компликованија. Али ЕУ то ипак купује – тврди турски професор.

Перинчек не искључује могућност да би у блиској могућности могло да дође до напада на „Турски ток“ или „Плави ток“, гасовод мањег капацитета којим се од 2003. такође извози руски гас у Турску.

– Такав напад би био попут бомбардовања Анкаре. У сваком случају, Анкара ће жестоко бранити своје интересе. Поготово сада када цео свет пати због енергетске кризе и Турска не може себи да приушти да без тих драгоцених гасовода – напомиње политиколог.

Турски лист „Хуријет“ пише да би оштећење „Турског тока“ угрозило интересе Анкаре и лишило Турску њеног статуса највећег енергетског чворишта на Блиском истоку. Додаје се да ће САД по сваку цену покушати да саботирају гасовод који повезује Русију са Европом преко Турске.

Амерички часопис „Нешнел интрест“ објавио је крајем прошле године колумну Мајкла Рубина који је позвао да се након Северног нападне и Турски ток јер је реч о једином гасоводу којим руски гас стиже у Европу, а грчки медији упозорили су да Рубин има везе са доносиоцима одлука у Вашингтону.

Турска војска свесна опасности

Према информацијама турског листа „Евренсел“, само неколико сати након експлозија на „Северном току“, турска контраобавештајна служба повећала је мере безбедности у близини „Турског тока“.

Морнарица је појачала контролу контролу поморских делова енергетске инфраструктуре земље, укључујући неутралне воде. Поред тога, објављена је намера да се у року од месец дана формира посебна јединица.

Експерти не искључују да ће Вашингтон у случају још једне природне катастрофе покушати да уништи „Турски ток“.

Сједињене Државе би могле да нападну гасовод под маском још једног земљотреса, рекао је војни аналитичар Владимир Прохватилов.

– По мом мишљењу, безбедности цевовода треба посветити више пажње – наводи он.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/RT