Србија

Србија одговорила Русији

Министарство одбране Србије демантовало је наводе који су се појавили о снабдевању Украјине муницијом и наоружањем из Србије, објавиле су „РИА Новости“.

„Ниједна наша ракета, мина или пројектил од почетка сукоба у Украјини нису били обухваћени споразумом или испоручени на начин да је крајњи корисник једна од страна у сукобу. Тако предузећа из Србије нису испоручивали Украјини оружје и војну опрему“, наводи се у саопштењу Министарства одбране Србије упућеном „РИА Новостима“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Напомиње се да се Министарство приликом одлучивања о извозу наоружања и војне опреме руководи међународним ограничењима и санкцијама Савета безбедности УН.

„У току извоза, продавац увек захтева од купца да достави сертификат крајњег корисника, којим се утврђује да је крајњи потрошач сагласан да неће бити препродаје, поновног извоза или претовара серије било којој другој особи или држави без писане сагласности надлежних органа Републике Србије“, објашњавају у ресору.

Истовремено, Министарство одбране је скренуло пажњу да Београд није одговоран за евентуално кршење међународних стандарда од стране компанија из других земаља.

Србија је затражила званична објашњења од држава које су издале сертификат крајњег корисника и које морају да обезбеде његово поштовање.

Српска одбрамбена компанија „Крушик“ је у петак поподне демантовала објаве о снабдевању Украјине муницијом. Компанија је истакла да се аргументи које неки медији наводе заснивају на коришћењу непотпуних и неповезаних информација.

Поред тога, крајем фебруара предузеће Крушик је већ демантовало медијске написе о снабдевању Оружаних снага Украјине гранатама и замерило ауторима да нарушавају углед Београда.

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова јуче је позвала Србију да разјасни ситуацију са могућим трансфером наоружања Украјини, истакавши да пристигле информације изазивају дубоку забринутост Москве.

 

 

 

 

 

 

Извор: RT